معرفی ابزارهای کاردرمانی | در هر کلینیک کاردرمانی چه تجهیزاتی نیاز است؟
کلینیکهای کاردرمانی میتوانند در تمام حیطههای کاردرمانی یا فقط در یک حیطه، مشغول به فعالیت باشند. همه ابزارهای کلینیکهای کاردرمانی یکسان نیستند.
یک کاردرمانگر ممکن است از طیف وسیعی از ابزارهای کاردرمانی برای انجام مداخلات برای بیماران خود استفاده کند. اگر به شغل کاردرمانگری علاقه مند بوده یا در حال حاضر در این زمینه مشغول به کار هستید، داشتن اطلاعاتی در مورد ابزارهای موجود مفید است. در این مقاله به معرفی ابزارهای کاردرمانی و مزایای استفاده از آنها در کلینیکهای مختلف کاردرمانی می پردازیم.
معرفی ابزارهای کاردرمانی در کلینیکهای منتال یا ذهن
حیطه منتال یا ذهن در کاردرمانی، خود حیطهای است که شامل زیر شاخههای کاردرمانی حسی (SI)، کاردرمانی درکی-حرکتی (PM) و حیطه شناخت (Cognition) میشود. امروزه در بیشتر کلینیکهای سطح کشور، هر کدام از این زیرشاخهها به طور جداگانه و ویژه کودکان زیر 15 سال، کار میشود.
مثلا ممکن است مراجعی با اختلال نقص توجه و تمرکز به کلینیک مراجعه کند؛ در برنامه درمانی این مراجع میتوان فقط حیطه شناختی را جای داد و مطابق با شکایت اصلی خانواده هدف گذاری کرد. همچنین تسکهای برنامه ریزی شده برای کودکان، در غالب بازی درمانی اجرا میشود تا نهایت همکاری را از کودک داشته باشیم.
معرفی ابزارهای کاردرمانی زیر شاخه حسی
به طور معمول مراجعین این زیرشاخه از کاردرمانی ذهنی، در سه حس عمقی، وستبیولار و لامسه دچار به هم ریختگی حسی شدهاند. تعدیل این سه حس اصلی به کمک ابزارهای کاردرمانی، جهت برقراری ارتباط موثرتر کودک با محیط، الزامی است. پس کاردرمانگری که در این حیطه مشغول است با کمک گرفتن از ابزارهای کاردرمانی در حیطه حسیِ و مشاوره به خانواده، برنامه درمانی اختصاصیِ مراجع را، اجرا میکند. این تجهیزات در این حیطه شامل موارد زیر است:
- کف پوش تاتامی (مشترک در تمام کلینیکها جهت ایمنی در اجرای تمرینهای درمانی)
- تخته استپ
- تاب کاردرمانی
- پنل حسی
- قالیچه حسی
- تیلت برد
- بالانس بیم
- وال بار
- سرسره
- استخر نوپ
- تونل پارچهای
- ترامپولین
- توپ cp
- مت
- توپ خاردار
- دوچرخه
- شن بازی
- خمیربازی
- رنگ انگشتی
- Roll
- Wedge
- و...
معرفی ابزارهای کاردرمانی در زیرشاخه درکی-حرکتی
داشتن سرعت، دقت، تخمین فاصله و مهارت کافی در انجام فعالیتهای درشت و ظریف، بسیار اهمیت دارد. درک و شناخت محرکهای محیطی وداشتن عکس العملی متناسب با آن، یکی از الزامات حرکتی است. کاردرمانگران در بخش درکی و حرکتی با به کارگیری ابزارهای کاردرمانی باعث بهبود پاسخدهی به محرکها و سرعت ونیز دقتِ عمل میشوند.
- کفپوش تاتامی
- تخته استپ
- پله رمپ
- فوت مارکر
- تیلت برد
- Wedge
- ترامپولین
- توپ
- آجر یوگا
- تونل
- و...
معرفی ابزارهای کاردرمانی در زیر شاخه شناختی (Cognition)
در بخش شناختی، عمدتا کودکانی با نقص توجه و تمرکز، عقب ماندگی ذهنی و اختلالات یادگیری را میبینیم. با ارزیابی دقیق و شناخت اختلالات شناختی، یک برنامه دقیق طراحی میکنیم. ابزارهای کاردرمانی در این حیطه را با کمترین هزینه میتوان تهیه نمود.
- انواع پازل چوبی و مقوایی
- کارت دیدآموز حیوانات و میوه و اشیا
- نخ و مهره
- کتاب داستان ویژه سنین مختلف
- لگو خانه بازی
- حلقه هوش
- خمیر بازی
- مداد شمعی
- ماژیک
- تخته وایت برد
- عروسک و ماشین
- برج هیجان
- بازیهای معمایی چند نفره
- انواع بازیهای هوشی
- بازیهای آموزشی
- و...
معرفی ابزارهای کاردرمانی در کلینیک نورولوژی بزرگسال
بیماران نورولوژی برای بهبود و بازگشت به فعالیتهای روزانه یا کاری خود، نیازمند به حداکثر رساندنِ توانایی خود با وجود ناتوانیِ فعلی، هستند. کلینیک جسمی بزرگسال میتواند با ابزارهای کاردرمانی ساده نیز راه اندازی شود؛ یا بسته به توان مالی، با تجهیزات پیشرفته تاسیس شود. در هر صورت، شما با حداقلها، میتوانید فعالیت کاری خود را در این زمینه شروع کنید. ابزارهای کاردرمانی در این حیطه شامل موارد زیر میشود:
- تخت چند شکن
- انواع تیلت برد
- وال بار
- پارالل
- شولدر ویل
- تردمیل
- صندلی کوادر
- دوچرخه ثابت
- Pulley
- استندینگ برد
- اسپایدر کیج
- استپ
- آجر یوگا
- آینه قدی
- پورد و پگ بورد
- Mini Exercise Bike
- Wand Exercise
- توپ CP در ابعاد مختلف
- وزنه
- تراباند
- توپ یوگا
- رول
- Wedge
- جلیقه شنی
- Weight cuff
- انواع عصا
- AFO
- KAFO
- ویلچر
- وسایل ADL
- واکر
معرفی ابزارهای کاردرمانی در کلینیک ارتوپدی
کاردرمانگران ارتوپد به عنوان هند تراپیست شناخته میشوند و بیشتر با ضایعات اندام فوقانی همانند شکستگیها، سوختگی، پارگی تاندون، درگیری اعصاب شبکه براکیال، شانه یخ زده...سر و کار دارند. یک هند تراپیست باید دستان قدرتمندی برای توانبخشی مراجعین خود داشته باشد. همچنین تجهیزات پیشرفته، میتواند فشار جسمیِ زیاد را از روی درمانگر بردارد. ابزارهای کاردرمانی در این حیطه شامل موارد زیر میشود:
- خمیر پوتی در رنگهای مختلف با سختی متفاوت
- ترا باند در رنگهای مختلف
- شولدر ویل
- FEPS
- دیجی فلکس(Digi Flex)
- پاور وب
- Wrist Exercise
- Exer Board
- هات پک
- چراغ IR
- پگ و پگ بورد
- پورد و پگ بورد
- Hand Rest
- ویبراتور با سریهای متفاوت جهت بازآموزی حسی
- Hand Helper
- باند کشی
- دستکش فشاری جهت کاهش و رفع ادم
- توپ هندتراپی
معرفی ابزارهای کاردرمانی در کلینیک کودکان فلج مغزی
بر اساس برخی از رفرنسهای معتبر، مغز انسان تا 2 سال بعد از تولد به رشد خود ادامه میدهد. اگر مغز، تا 8 سالگی دچار تروما شود، این آسیب عصبی را فلج مغزی میگویند. یکی از خدمتهای بزرگ و شناخته شده کاردرمانی، راه اندازی و بهبودی یا جلوگیری از پیشرفت آسیب، در کودکان فلج مغزی است. برخی از ابزارهای کاردرمانی مورد نیاز برای کلینیک کودکان در ادامه ذکر شدهاست.
- تخته استپ
- آجر یوگا
- رول
- Wedge
- تیلت برد
- اسپایدر کیج
- توپ سی پی
- کفش طبی
- AFO
- KAFO
- جلیقه شنی
- کیسه شنی
- پله رمپ
- واکر چرخ دار
- Standing Frame
- آینه قدی
- و...
تجهیزات یک کلینیک، با توجه به هزینهای که صاحب کلینیک میکند؛ میتواند متفاوت باشد. اما آنچه که در تمامی کلینیکها و فارغ از تجهیزات پیشرفته آنها، اهمیت دارد، ایجاد محیطی امن برای اجرای تسکها است. استفاده از کف پوش، پد گذاری روی نقاط خطرناک، استفاده از نردبان و Grab Bar در فضاهایی که احتمال سقوط دارد، از جمله ابزارهای کاردرمانی هستند که باید در تجهیز یک کلینیک کاردرمانی در اولویت قرار گیرد.