هر آنچه باید در مورد انگشت ماشهای بدانید | نشانهها، علل بروز و راههای درمان انگشت ماشهای
انگشت ماشهای وضعیتی است که در آن انگشت شما قفل میکند. این اتفاق اغلب برای انگشت شست میافتد. انگشت ماشه ای وضعیتی است
آیا تا کنون به اهمیت دست سالم خود فکر کردهاید؟ دست سالم شاید یکی از بزرگترین نعمتهایی باشد که در وجود انسان نهاده شده است. بیماریهای مختلفی میتواند دست انسان را درگیر کند و حرکات آن را با محدودیت و درد همراه کند. یکی از این بیماریهای دست، شست ماشهای است که در این مقاله درباره آن صحبت خواهیم کرد. همچنین در این مقاله به شما خواهیم گفت که کاردرمانی با مداخلات خود چگونه میتواند انگشت ماشهای را تا حد امکان برطرف کند.
انگشت ماشهای چیست؟ منظور از تریگر فینگر چیست؟
شست یا انگشت ماشهای یک بیماری التهابیست که در اثر التهاب غلاف سینوویال اطراف انگشت شست ایجاد میشود. شاید فکر کنید این بیماری مختص شست میباشد اما ممکن است در بقیه انگشتان هم بروز کند. این عارضه با قفل شدن انگشت شست یا دیگر انگشتان در حالت خمیده شناسایی میشود. انگشت ماشهای در خانمها با میانگین سنی ۴۰ـ۶۰ سال شیوع بیشتری دارد. دراین مقاله ابتدا اندکی دربارهی آناتومی غلاف سینوویال توضیح میدهیم سپس علل، نشانهها و درمانهای این بیماری را بررسی میکنیم.
شرح آناتومی دست برای درک بهتر محل و علت وقوع انگشت ماشهای
اغلب عضلات فلکسوری و اکستانسوری انگشتان از ناحیه ساعد وآرنج منشا میگیرند. عضلات فلکسوری حین عبورازبافت همبندی فلکسور رتیناکولوم، توسط دو بافت سینوویال احاطه میشوند که یکی از این غلافها تاندونهای فلکسورهای سطحی و عمقی (تاندونهای خمکنندهی مخصوص انگشتان ۱-۴) و دیگر غلاف، تاندون فلکسور(خم کننده) دراز شست را احاطه میکند. در غلاف سینوویال، مایع سینوویال ترشح میشود. این مایع به حرکت روان تاندونها در غلاف کمک میکند و اصطکاک را به حداقل میرساند. خود غلاف نیز تاندونها را درجای خود، روی استخوانها نگه میدارد.
مشاوره رایگان خدمات هوم ویزیت
کاردرمانی بهترین شیوه برای درمان دردهای فیزیکی و جسمانی است. کاردرمانگران در کاردرمانی دات اینفو مطابق با نیاز هر بیمار، بهترین برنامه درمانی را ارائه میکنند. چنانچه خود و یا نزدیکانتان به خدمات هوم ویزیت نیاز دارید، برای دریافت مشاوره رایگان با شماره زیر تماس بگیرید.
نشانههای انگشت ماشهای چیست؟
در زیر به برخی از نشانههای انگشت ماشهای اشاره میکنیم:
- انگشت ماشهای با گیرافتادن انگشت درحالت خمیده مشخص میشود، که خمیدگی را نمیتوان صاف کرد.
- سفتی همراه با درد بسیار شدید در انگشتان وجود دارد.
- معمولا در صبحها سفتی بیشتری وجود دارد که میزان آن به شدت بیماری وابسته است.
- صداهای ترق تروق از مفاصل شنیده میشود.
- برجستگیهای کوچک یا بزرگ (گرهک) و مشهود در انتهای انگشتان و نزدیک کف دست مشاهده میشود.
علت انگشت ماشهای چیست؟
عضلات توسط فیبرهای تاندونی به استخوانها وصل میشوند. همانطور که پیشتر گفته شد، تاندونها در غلافی که به کم شدن اصطکاک کمک میکند، حرکت میکنند. هنگامی که غلاف تاندون آسیب ببیند، تحریک شده و درنتیجه ملتهب میشود. این التهاب باعث میشود حرکت روان و بدون درد تاندون در بستر غلاف مختل شود که نتیجه آن درد شدید و سفتی تاندون هنگام حرکت کردن آن است.
هرقدر تحریک تاندون بیشتر باشد یا طی مدت زمان طولانیتری تحریک شود، عوارض ناشی از آن بیشتر بوده، التهاب بیشتر شده و احتمال ضخیم شدگی و تشکیل گرهک در تاندون بیشتر است.
ریسک فاکتورهای ابتلا به انگشت ماشهای شامل چه مواردی است؟
در زیر به هریک از این ریسکها اشاره میکنیم:
- زنان بیشتر در معرض این بیماری هستند.
- میانگین سنی ابتلا در این بیماری بین ۴۰ـ۶۰ سال است، پس افراد در این سن بیشتر در معرض انگشت ماشهای هستند.
- در موارد زیادی دیده شده است که افراد مبتلا به سندرم تونل کارپ، پس از جراحی، مستعد این عارضهاند.
- افرادی که از انگشتان خود زیاد استفاده میکنند و در معرض فعالیتهای ظریف و مکرر هستند (مثل موسیقیدانها، تایپیستها و...)، بیشتردر معرض التهاب و درنتیجه انگشت ماشهای قرار دارند.
- افرادی که بیماریهای رماتیسمی یا دیابت دارند خطر ابتلای بیشتری دارند.
- افرادی که شغل مرتبط با نگه داشتن طولانی مدت اشیا سنگین دارند، مثل کشاورزان نیز مستعد انگشت ماشهای اند.
انگشت ماشهای چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص این بیماری لازم است که به پزشک ارتوپد مراجعه شود. آزمایش خاصی برای تشخیص انگشت ماشهای وجود ندارد و پزشک با استفاده ازعلایم بالینی و سابقه بیماری، آن را تشخیص میدهد. البته برای تشخیص شدت، مکان و نواحی درد تستهایی گرفته میشود.
درمان انگشت ماشهای شست از چه طریقی است؟
گفته شد که این بیماری مختص شست نیست و در همه انگشتان امکان بروز دارد. درمانهای انگشت ماشهای بسیار متنوع هستند و شامل درمانهای دارویی، تزریقی، جراحی، تمرین درمانی و...هستند. با توجه به شیوع بالای انگشت ماشهای، درمان آن بسیار حائز اهمیت است.
-
استراحت
استراحت به خصوص در مراحل حاد بیماری انگشت ماشهای، بسیار حائز اهمیت است. لازم است در مراحل اولیه و التهاب شدید از فعالیتهایی که نیاز به حرکات مکرر و ظریف انگشتان دارد پرهیز شود یا تا حد زیادی کاهش یابد. فعالیتهایی که نیاز به نگهداری طولانیمدت اشیا لرزاننده مثل ماساژورها، دریلها و... دارند باید حذف گردد و یا از دستکشهای محافظ استفاده شود.
-
آتلبندی یا استفاده از دستکشهای تثبیت کننده دست و انگشتان
آتلها معمولا برای بی حرکت کردن دست استفاده میشوند که میتوانند بصورت روزانه، شبانه یا بصورت شبانهروزی بسته شوند که این موارد بستگی به تشخیص پزشک دارد اما معمولا بستن شبانهروزی توصیه نمیشود. اغلب آتلها در بیماری انگشت ماشهای به مدت ۶ـ۸ هفته بصورت شبانه تجویز میشوند.
این آتلها التهاب را کاهش میدهند، از حرکات اضافی دست جلوگیری میکنند و تاندون را به حالت کشیده درمیآورند، در نتیجه تاندونی که وظیفه خم کردن انگشت را بر عهده دارد، استراحت میکند.
کاردرمانی انگشت ماشهای
یک روش بسیار موثر برای درمان انگشت ماشهای انجام تمرینات درمانی، ورزشها و کششهای مناسب تاندونها است. کاردرمانی با بهرهگیری از دانش خود در زمینه آناتومی، عملکرد دست، تاندونها و عضلات این امکان را به وجود میآورد که با استفاده از تمرینات و ورزشهای کششی سلامت خود را بازیابید. علاوه بر تمرینات، انجام ماساژ نیز توسط کاردرمانگران انجام میشود.
این ماساژها به منظور کاهش التهاب انگشت آسیب دیده انجام میشود. در ادامه مقاله چند ورزش موثر در درمان انگشت ماشهای را قرار دادهایم تا با دسترسی آسان، به درمان شما کمک کرده باشیم. البته بررسیهای بالینی و تمرینات تخصصی نیازمند مراجعه به کلینیکهای کاردرمانی و تست های دقیقتر است.
تزریق داروها؛ درمان انگشت ماشه ای
معمولا هنگامیکه برای کاهش التهاب انگشتان، روشهای درمانی غیرتهاجمی موثر نیستند، پزشک تزریق داروهای استروئیدی را پیشنهاد میکند. در این روش با استفاده از سوزن، داروهای ضدالتهاب را به فضای غلاف و محل التهاب تزریق میکنند. پس از گذشت چند روز التهاب کاهش مییابد. ممکن است داروهای مسکن برای کاهش درد نیز تزریق شود که شامل ایبوبروفن و ناپروکسن است.
درمان جراحی؛ درمان انگشت ماشه ای
در موارد بسیار شدید بیماری که با تمریندرمانی، آتل و... امکان درمان وجود نداشته باشد، جراحی انجام می شود. دو روش جراحی برای این بیماری وجود دارد که به شرح زیر است:
- پزشک از سوزن استفاده کرده و تاندون را در بستر دارای التهاب خود حرکت میدهد تا تاندون گیرافتاده را آزاد کند.
- در روش دوم، پزشک معالج در انگشت دارای التهاب، برشی ایجاد میکند و غلاف تاندون را باز میکند. این جراحی نیاز به اتاق عمل دارد.
در مراحل اولیه انگشت ماشهای، طبیعتا درمان راحتتر بوده و شامل درمانهای غیرتهاجمی و غیرجراحی میباشد. به طور کلی در مقایسه روشهای درمانی، درمانهای غیرجراحی از جمله تمریندرمانی، از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که درمانهای جراحی و تزریقی عوارض بسیار زیادی از جمله پوکیِ استخوانِ ناشی از تزریق بیش از اندازه کورتیکواستروئیدها، استفاده بیش از حد از داروهای التهابی، عوارض بیهوشی و... دارند. در نتیجه انجام تمرینات و ورزشها پیشنهاد میشود و در اولویت هستند.
تمرینات شست ماشهای در خانه
علاوه بر جلسات منظم کاردرمانی، نیاز است تا تمرینات لازم برای رفع شست ماشهای را در خانه نیز انجام دهید. برای این کار تیم kardarmani.info بروشوری برای شما تهیه کرده است که می توانید آن را دانلود کنید و تمرینات لازم را انجام دهید.
این نکته را فراموش نکنید که تمرینات باید در زمان مشخص و طبق یک توالی خاص انجام شود تا بهترین نتیجه حاصل گردد. همچنین بر این نکته واقف باشید که انجام تمرین در خانه جایگزین جلسات کاردرمانی نخواهد شد، چرا که شما نیازمند آن هستید تا با یک متخصص کاردرمانی در ارتباط باشید تا بهبودی، کامل حاصل شود.
همه ما نعمت سلامتی را زمانی درک میکنیم که به یک بیماری مبتلا میشویم. اما بیماری همیشه به معنی ناتوانی کامل نیست. خوشبختانه بیماری شست ماشهای نیز ناتوانی دائمی ایجاد نمی کند و شما میتوانید با مراجعه زود هنگام به کاردرمانی مشکل خودتان را حل کنید. آنچه که در روند درمان تاثیرگذار است، حوصله و امید به بهبودی است. از شما میخواهیم که روند درمان را جدی بگیرید و آن را تا انتها ادامه دهید.