کاردرمانگر کیست؟ | یک کاردرمانگر خوب چه خصوصیاتی دارد؟

کاردرمانگر فردی است که در رشته کاردرمانی تحصیل کرده و به عنوان یک متخصص، خدمات کاردرمانی را به افراد ارائه می‌کند. دلایل زیادی برای مراجعه به کاردرمانگر

کاردرمانگر کیست؟ | یک کاردرمانگر خوب چه خصوصیاتی دارد؟
ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب چیست؟ | چگونه یک کاردرمانگر خوب را تشخیص دهیم؟

استفاده از مداخلات کاردرمانی برای بهبود کیفیت زندگی افراد، در هر سنی حیاتی است. یک کاردرمانگر خوب می‌تواند زندگی بسیاری از افراد را تغییر دهد. اما یک کاردرمانگر خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟ یک کاردرمانگر خوب به مهارت‌های گسترده‌ای نیاز دارد. در ادامه برخی از ویژگی‌های اصلی یک کاردرمانگر خوب را تشریح می کنیم. بدیهی است که علاوه بر مواردی که در این مقاله به آن‌ها اشاره می‌شود، ملاک‌های متنوع دیگری نیز برای ارزیابی متخصص کاردرمانی می‌توان برشمرد.

منظور از کاردرمانگر چیست؟؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

کاردرمانگران (Occupational Therapists)، متخصصان مراقبت‌های بهداشتی هستند که به افراد کم‌توان، ناتوان و ... کمک می‌کنند تا راه‌هایی را برای انجام فعالیت‌های روزانه‌ مورد نیاز خود، پیدا کنند. در حالی که کلمه "Occupation" معمولا به معنای شغل یا حرفه است، می‌تواند به فعالیت‌های روزمره نیز اشاره داشته باشد. این فعالیت‌ها شامل کارهایی است که به ما اجازه می‌دهد مستقل زندگی کنیم و به زندگی خود معنا ببخشیم. به همین منوال شغل کاردرمانگر نیز در این باره اهمیت زیادی پیدا می‌کند.

کاردرمانگران با افرادی در رده‌های سنی مختلف و با مشکلات متفاوت سرو کار دارند. آنها به این افراد کمک می‌کنند تا با توجه به توانایی‌های خود، خود را با محیط پیرامون تطبیق داده و به روال عادی زندگی خود بازگردند. آنها در بسیاری از محیط‌های مختلف مانند کلینیک‌ها، بیمارستان‌ها و مراکز توانبخشی کار می‌کنند.

منظور از کاردرمانگر چیست؟؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

یک کاردرمانگر خوب چه خصوصیاتی دارد؟

کاردرمانگران دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته کاردرمانی هستند. برخی ممکن است دکترا هم داشته باشند. دوره کارشناسی ارشد دو تا سه سال طول می‌کشد و مدرک دکترا حدود 3.5 سال طول می‌کشد. یک کاردرمانگر در هر مقطع تحصیلی که هست، نیاز به کار میدانی دارد تا تجربیات لازم را به دست آورده و تبدیل به یک کاردرمانگر خوب و مورد اعتماد شود. در ادامه برای آشنایی بیشتر با شغل کاردرمانگری به معرفی خصوصیات یک کاردرمانگر ماهر پرداخته‌ایم.

‌مهارت‌های فردی قوی؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

در کاردرمانی، بهترین نتایج وقتی حاصل می‌شود که بین کاردرمانگر و مراجع، اعتماد ایجاد شود و درمانگر بتواند این اعتماد را در رابطه بین خود و مراجع ایجاد و حفظ نماید. در نتیجه توانایی درمانگر در برقراری ارتباط با افرادی با شخصیت‌های مختلف بسیار حائز اهمیت است. این مهارت‌ها می‌تواند شامل اعتماد به نفس و مصمم بودن درمانگر در اثربخشی برنامه درمانی،  صبور بودن و انعطاف پذیری در مواجهه با مراجعین با مشکلات مختلف و منحصر به فرد خود باشد

مهارت‌های فردی قوی؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

در کاردرمانی، درمانگر ممکن است با مراجعینی روبه رو شود که که از لحاظ روحی در شرایط خوبی قرار نداشته باشند، درنتیجه مثبت نگری، برخورد مناسب و انرژی بخش درمانگر، بسیار مهم بوده و از ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب است.

مهارت‌های اجتماعی و توانایی انتقال اطلاعات؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

از ویژگی‌های اصلی یک کاردرمانگر خوب، توانایی او در انتقال برنامه‌های درمانی به مراجعین و همراهان آن‌ها است. علاوه بر این، کاردرمانگر باید بتواند به بهترین شکل مراجع را به انجام دادن برنامه درمانی متقاعد کند و مراجع را در جریان روند درمانی قرار دهد.

مهارت‌های اجتماعی و توانایی انتقال اطلاعات؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

یک کاردرمانگر توانمند باید بتواند اطلاعات پیچیده در رابطه با اختلال مراجع، برنامه و روند درمان و همچنین منطق برنامه درمانی را با زبانی ساده و قابل درک در اختیار مراجع قرار دهد.

داشتن مهارت حل مسئله؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

مراجعینی که به کاردرمانی مراجعه می‌کنند، می‌توانند از سنین و اقشار مختلف بوده و بیماری‌ها و اختلالات بسیار گوناگون و چالش‌های متنوع و خاص به خود را داشته باشند. لذا یک کاردرمانگر خوب، وقتی صحبت از مهارت حل مسئله و تفکر خلاق در برخورد با مراجعین به میان می‌‍‌‌آید، باید بتواند بهترین عملکرد را داشته باشد.

داشتن مهارت حل مسئله؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

در جلسات کاردرمانی، توجه به اینکه درمانگر به چه نحوی با این چالش‌ها بر خورد می‌کند، می‌تواند ملاک مهمی در تشخیص شما از توانایی درمانگر باشد.

مشاهده بالینی کارآمد؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

مشاهده دقیق و کارآمد از مهم ترین نکاتی است که تفاوت بین دو کاردرمانگر را تعیین می‌کند. برای طرح ریزی بهترین برنامه درمانی و تشخیص صحیح از مشکل مراجع، مشاهده بالینی کارآمد، از اصلی‌ترین توانایی‌های یک کاردرمانگر خوب به حساب می‌آید. همراه با مشاهده، توانایی تحلیل نیز بسیارحائزاهمیت است؛ زیرا درمانگرباید بتواند با تحلیل اولیه خود از وضعیت بیمار، بهترین راه حل را برای کمک به مراجع پیدا کند.

در جلسات کاردرمانی، به خصوص جلسات ابتدایی، توجه به نحوه معاینه کردن کاردرمانگرو ارزیابی اولیه او از مراجع، می‌تواند فاکتور مهمی در تشخیص توانمندی یک کاردرمانگر خوب باشد.

مشاهده بالینی کارآمد؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

رفتار دلسوزانه و توجه؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

وجود حس دلسوزی و همدردی با مراجعین، برای یک کاردرمانگر موفق و توانمند، الزامی است. مداخلات کاردرمانی زمانی اثربخش است که کاردرمانگر توانسته باشد رابطه‌ای همراه با احترام دو طرفه و اعتماد، بین خود و مراجع برقرار سازد. ایجاد چنین رابطه ای با توجه واقعی درمانگر و اهمیت دادن به مشکلات و خواسته‌های مراجع ممکن می‌شود.

این موضوع بسیار مهم است که یک کاردرمانگر خوب بتواند ذهنیت مراجعین خود را نسبت به آینده امیدوار ساخته و با حفظ واقع نگری، به مراجعین نسبت به ثمربخشی روند درمان اطمینان خاطر بدهد.

رفتار دلسوزانه و توجه؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

نظم و برنامه ریزی مناسب؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

مدیریت زمان یکی از مهم‌ترین اولویت‌های یک کاردرمانگر موفق به حساب می‌آید. کاردرمانگر علاوه بر اینکه باید برنامه زمانی خود را به خوبی مدیریت و طرح ریزی کند، از او انتظار می‌رود که بتواند برنامه ریزی درمانی مراجعین را به شکلی دقیق و منظم انجام دهد. نظم و مدیریت زمان درمانگر به خوبی در نحوه عملکرد او در طی جلسات درمانی قابل مشاهده و ارزیابی است.

ثبت روند پیشرفت مراجع و در اختیار گذاشتن این اطلاعات به مراجعین و همچنین دقیق بودن مدت زمان جلسات درمانی و منظم بودن برنامه‌های درمانی می‌تواند نشان دهنده توانایی یک کاردرمانگر خوب در حفظ نظم و مدیریت زمان باشد.

نظم و برنامه ریزی مناسب؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

متمرکز بودن بر مراجع؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

جلسات کاردرمانی مستلزم توجه و تمرکز صد درصدی درمانگر به مراجع طی مدت جلسه است. در صورت عدم توجه به این موضوع ، اعتماد بین مراجع و درمانگر به خوبی شکل نمی‌گیرد.

استفاده کردن از تلفن همراه حین جلسه، خروج از جلسه و تنها گذاشتن مراجع، از مواردی است که کیفیت عملکرد کاردرمانگر را به شکل قابل توجهی کاهش می‌دهد.

متمرکز بودن بر مراجع؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

بنابراین هنگام شرکت در جلسات درمانی، توجه به میزان تمرکز کاردرمانگر بر مراجع خود، می‌تواند از مهم‌ترین ملاک‌ها برای تشخیص عملکرد وی باشد.

خلاقیت و بروز بودن؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

علم کاردرمانی همچون دیگر شاخه‌های علوم پزشکی به طور مداوم درحال پیشرفت و بروز شدن است. بدیهی است که یک کاردرمانگر، باید به صورت مستمر دانش خود را بروز نگه دارد. هر ساله متدها و پروتکل‌های متنوع و جدیدی برای کاردمانی مطرح می‌شود و از ویژگی‌های یک کاردمانگر توانمند، مطلع بودن از آخرین تغییرات ایجاد شده در علم کاردرمانی و آشنایی با مقالات و تکنیک‌های بروز می‌باشد.

شرکت کردن کاردرمانگر در وبینار‌ها و کارگاه‌های علمی، دارا بودن گواهی‌های معتبر در زمینه کاردرمانی، می تواند نشان دهنده تلاش کادرمانگر برای بروز نگه داشتن سطح علمی خود باشد.

خلاقیت و بروز بودن؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

صبر و حوصله بالا؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

معمولا هر کاردرمانگری حداقل یک بار با مراجعی که به مشارکت در جلسات درمانی اشتیاقی ندارد و با درمانگر همراهی نمی‌کند برخورده است. گاهی از اوقات، به دلیل مشکلات و چالش‌هایی که مراجعین با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند، ممکن است از شرایط روحی خوبی برخوردار نباشند و حتی با اخلاقی تند، با کاردرمانگر رفتارکنند.

در چنین شرایطی کاردرمانگر باید بتواند با صبر و همدردی و با ملایمت جلسه درمانی را ادامه دهد و به مراجع انگیزه ببخشد. مشاهده نتیجه مداخلات کاردرمانی در مراجعین، ممکن است ماه‌ها یا حتی چند سال طول بکشد. این موضوع بسیار حیاتی است که کاردرمانگر بتواند با استراتژی های درمانی متنوع و خلاقانه، همواره مراجع را در روند درمان با خود همراه کند و برای رسیدن به اهداف درمانی، مراجع را با انگیزه نگه دارد.

صبر و حوصله بالا؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

سلامت جسم و روان درمانگر؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

کاردرمانگر برای اینکه بتواند به بهترین‌ شکل مداخلات درمانی را پیش ببرد، باید از سلامت کامل جسم و روان برخوردار باشد. کاردرمانی حیطه ای است، که برای موفق ظاهرشدن در آن ، علاوه بر توانایی مناسب فیزیکی، توانایی تحمل فشار‌های روحی روانی نیز دارای اهمیت بسیاری می‌باشد.

یک درمانگر خوب برای اینکه بتواند به مراجعین خود انگیزه ببخشد و آن‌ها را در مسیر درمان حفظ نماید، نیاز دارد که خود از نظر ذهنی و روحی قوی بوده، و توانایی تحمل فشارهای روانی که از سمت مراجعین ، به دلیل چالش‌های دردناک و دلخراشی که با آن روبه‌رو هستند را داشته باشد. بنابراین توجه به سلامت جسمی و روانی درمانگر، می‌تواند از ملاک‌های مهم شما برشمرده شود.

سلامت جسم و روان درمانگر؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

مهم‌ترین ویژگی یک کاردرمانگر خوب

در این مقاله سعی کردیم مهم‌ترین ملاک‌هایی که می‌توان برای تشخیص توانمندی یک کاردرمانگر خوب در نظر گرفت را بررسی کنیم. همانطور که در ابتدا گفته شد، موارد و نکات بسیار زیادی وجود دارد که می‌تواند عملکرد یک کاردرمانگر را تحت تاثیر قرار دهد. بسته به اینکه مراجع با چه بیماری و با چه شرایطی به متخصص کاردرمانی ارجاع داده می‌شود، ویژگی‌های مورد بررسی کاردرمانگر نیز می‌تواند تغییر کند. در نهایت امیدواریم شما با توجه به نکات ذکر شده ، تشخیص و ارزیابی بهتری از عملکرد درمانگر خود داشته باشید.