اختلال خواب در پارکینسون | راهکارهای کاردرمانی برای رفع بی خوابی در پارکینسون
بیشتر افرادی که به پارکینسون مبتلا هستند، با اختلال خواب نیز دست و پنجه نرم میکنند و شب هنگام نمیتوانند به راحتی گذشته بخوابند. اختلال خواب در پارکینسون هم از نشانههای این بیماری است و هم عوارض جانبی داروهایی است که فرد مصرف میکند.
افرادی که به پارکینسون مبتلا هستند، معمولا برای به خواب رفتن در شب مشکلی ندارند؛ اما در طول شب چندین بار از خواب بیدار میشوند و برای خوابیدن مجدد، دچار مشکل و دردسر میشوند. این افراد به اصطلاح به اختلال خواب در پارکینسون دچار هستند. دلایل مختلفی برای سختی در به خواب رفتن مجدد وجود دارد. لرزشی که در افراد پارکینسونی دیده میشود، میتواند خواب را از چشمان آنها بدزد.
خواب دیدن و عوارض جانبی برخی از داروها نیز مزید بر علت است. همچنین، افرادی که با پارکینسون دست وپنجه نرم میکنند، به سختی میتوانند در تخت به این سو و آن سو بچرخند و همین امر سبب بیخوابی در این افراد میشود.
یکی دیگر از دلایل بیخوابی در شب، تکرر ادرار در این افراد است. فرد مجبور است تا در طول شب چندین بار برخیزد و به دستشویی برود؛ لذا خوابیدن مجدد برای وی سخت میگردد.
خواب آلودگی در طول روز در افراد پارکینسونی؛ اختلال خواب در پارکینسون
بر خلاف اینکه افراد پارکینسونی در شب نمیتوانند به خوبی بخوابند، در طول روز احساس خواب آلودگی میکنند. این خواب آلودگی در طول روز میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. یکی از واضحترین دلایل، عدم خواب کافی و اختلال خواب در پارکینسون در شب گذشته است. همچنین به خوبی میدانید که افراد پارکینسونی دچار مشکلات ذهنی، به خصوص افسردگی میشوند.
افسردگی نیز یکی دیگر از دلایل خواب آلودگی در طول روز است. همچنین تغییراتی که به تبع ایجاد پارکینسون در مغز فرد ایجاد میشود، علاوه بر اختلالات حرکتی و حسی، چرخه خواب فرد را نیز آشفته میکند.
دیگر عواملی که باعث اختلال خواب در پارکینسون میشود
فاکتورهای زیادی وجود دارد که خواب افراد پارکینسونی را بههم میزند. عدم خواب کافی در طول شب میتواند خسارات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. یکی از نکات حائز اهمیت این است که میزان اختلال خواب در پارکینسون، از فردی تا فرد دیگر متفاوت است.
شیوه زندگی و عادتهای فرد در این اختلال بسیار حیاتی است. فارق از این تفاسیر، خوابیدن راحت و توجه به خواب آسوده، یکی از حیطههایی است که کاردرمانگران به آن توجه ویژهای دارند.
چرخه خواب معکوس؛ اختلال خواب در پارکینسون
اگر عادت داشته باشید که در طول روز چرت بزنید، خوابیدن در طول شب برای شما چالش برانگیزتر خواهد شد. در واقع برای اینکه بتوانید در شب به خواب بروید، باید تایم بیشتری صرف کنید که گاها کلافهکننده خواهد بود.
سحرخیزی؛ اختلال خواب در پارکینسون
شاید بیدار شدن زودهنگام در صبح یک عادت برای افراد مسن باشد، اما افراد پارکینسونی نیز، صبح هنگام؛ زود بیدار میشوند. اگر شب گذشته نیز یک خواب راحت نداشته باشند، این سحرخیزی نیز میتواند مشکل را دوچندان کند.
اختلال رفتاری خواب REM، اختلال خواب در پارکینسون
REM مخفف عبارت Rapid Eye Movement است. این عبارت در واقع مرحلهای از خواب است که رویا در آن شکل میگیرد. افرادی که این اختلال را دارند، حرکاتی غیرعادی در بدنشان رخ میدهد، گویی رویایی را که میبینند، بازی میکنند. این اختلال خواب در پارکینسون، یکی از نشانههای اولیه آن است.
نکاتی برای خواب راحت در افراد پارکینسونی
هر چند داروهای اختلال خواب امروزه موجود است، اما همیشه مصرف دارو نمیتواند پاسخگو باشد. ما سعی کردهایم تا نکاتی را برای تجربه خواب بهتر به شما توصیه کنیم. اگر نکات ذکر شده را جدی بگیرید و همواره با کاردرمانگر و پزشک خود در ارتباط باشید، آنگاه میتوانید بهتر با اختلال خواب در پارکینسون مبارزه کنید.
فواید خواب کافی، بخصوص در افرادی که با یک بیماری دست و پنجه نرم میکنند بر کسی پوشیده نیست. در واقع در طول مدتی که فرد میخوابد، گویا بدن وی برای فعالیتهای روز بعد ریکاوری میشود.
نکاتی برای خواب راحت در طول روز در افراد مبتلا به اختلال خواب در پارکینسون
- هر روز صبح در یک ساعت مشخص از خواب بیدار شوید؛ در صورت لزوم از آلارم استفاده کنید.
- به محض بیدار شدن، از تخت خود خارج شوید. سپری کردن زمان زیاد در تخت میتواند خواب در شب را به چالش تبدیل کند.
- وعدههای غذایی سالم و مقوی بخورید. سعی کنید وعدههای غذایی را نیز در تایمهای مشخصی میل کنید و به جای خوردن یک یا دو وعده پرحجم، چهار وعده غذای کم حجم میل کنید.
- اگر به چرت روزانه عادت دارید، سعی کنید زمان چرت زدن شما بیش از 40 دقیقه نشود. اگر بیش از این زمان در طول روز چرت بزنید، خوابیدن در شب به چالش تبدیل میشود.
- از نوشیدن چای، قهوه و نوشابه در بازه زمانی عصر تا شب خودداری کنید. این نوشیدنیها حاوی کافئین هستند و خواب را مختل میکنند.
- نوشیدن الکل در طول روز میتواند شما را به خواب روز هنگام فرو ببرد و خوابیدن در شب را به چالش تبدیل کند.
- اگر داروی سردرد یا سرماخوردگی استفاده میکنید، بروشور موجود در دارو را مطالعه کنید. برخی از این داروها بر خواب شما تاثیر میگذارند.
- کشیدن سیگار را ترک کنید. سیگار کشیدن، خوابیدن را برای شما سخت تر میکند.
- در طول روز سعی کنید که ورزش کنید. ورزش در طول روز شما را در خوابیدن شب هنگام یاری میدهد. همچنین به یاد داشته باشید که 2 ساعت قبل از رفتن به تخت دیگر ورزش نکنید.
نکاتی برای خواب راحت در طول شب برای افراد مبتلا به اختلال خواب در پارکینسون
- زمانی به تخت بروید که احساس خوابآلودگی میکنید. سعی کنید فرق میان خستگی و خوابآلودگی را تشخیص دهید.
- از تخت خود فقط برای خوابیدن استفاده کنید، نه برای خواندن کتاب و تماشای تلویزیون. همچنین حیوانات خانگی خود را روی تخت نبرید!
- اگر در هنگام خوابیدن احساس گشنگی میکنید، یک لیوان شیر بنوشید و یا یک وعده بسیار سبک میل کنید. از خوردن موادی که حاوی قند فراوان و کافئین است به شدت خودداری کنید.
- خوابیدن را به یک منسک تبدیل کنید. به عنوان مثال در هنگام خواب، هر شب به یک موزیک ملایم گوش کنید. با شنیدن موزیک در شبهای بعد، بدن شما متوجه میشود که وقت به خواب رفتن است.
- دوش آب گرم، یک ساعت قبل از به خواب رفتن میتواند به شما کمک کند.
- از نگاه کردن به صفحه نمایش گوشی، لپ تاپ و تلویزیون، یک ساعت قبل از رفتن به تخت خودداری کنید.
- از مصرف داروهای خواب آور بدون نسخه خودداری کنید. این داروها ممکن است خوابیدن را برای شما آسانتر کنند، اما خواب عمیقی را برای شما فراهم نمیکنند.
- نوراتاق را تا حد امکان کم نگه دارید. از چراغ خواب کمنور در راهرو و دستشویی برای جلوگیری از افتادن استفاده کنید.
- دمای اتاق خواب را زیاد گرم نکنید.
- در هنگام خوابیدن، به ساعت نگاه نکنید و نگران دیرخوابیدن نباشید.
خواب راحت، ضامن سلامتی
به خوبی میدانید که اختلال خواب یکی از عوارض و نشانههای غیرحرکتی پارکینسون است. بسیاری از افرادی که به کلینیکهای کاردرمانی مراجعه میکنند و به پارکینسون مبتلا هستند، از اختلالات خواب شکایت میکنند. از طرفی، یکی از حیطههای مداخلات کاردرمانی، کنترل خواب در افراد پارکینسونی است. بنابراین دیگر نیازی نیست که نگران اختلال خواب خود باشید. همچنین با خواندن این مقاله، نکات ارزندهای را فراگرفتهاید که اگر به آنها عمل کنید، میتوانید خواب راحتتر و عمیقتری را تجربه کنید. امیدواریم که از مطالب این مقاله نهایت بهره را برده باشید.