رژیم غذایی بیماران پارکینسون | غذاهای ضدالتهابی برای مقابله با پارکینسون

مطالعات نشان می‌دهد که استفاده از یک رژیم غذایی هدفمند، ممکن است پیشرفت بیماری پارکینسون را کاهش دهد. داشتن یک رژیم غذایی کامل و گیاهی، فواید زیادی دارد.

رژیم غذایی بیماران پارکینسون | غذاهای ضدالتهابی برای مقابله با پارکینسون
رژیم غذایی بیماران پارکینسون | بیماران پارکینسون باید چه غذاهایی مصرف کنند؟

هنگامی که با پارکینسون زندگی می‌کنید، داشتن یک رژیم غذایی خوب می‌تواند به شما برای مقابله با این بیماری کمک کند؛ در حالی که رژیم غذایی، پارکینسون را درمان نمی‌کند، تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که برخی تغییرات در رژیم غذایی بیماران پارکینسون ممکن است در کاهش برخی علائم پارکینسون موثر باشد.

تحقیقات انجام شده بر روی حیوانات و جمعیت‌های مختلف انسانی، تاثیر برخی از غذا‌ها را بر سلامت مغز مشخص کرده است، اما به طور قطع نمی‌توان ادعا کرد که غذاهایی که در ادامه معرفی خواهند شد، برای درمان پارکینسون موثر هستند؛ اما این اطمینان را به شما می‌دهیم که لیست غذاهایی که قرار است در ادامه معرفی شوند، سالم‌ترین رژیم غذایی بیماران پارکینسون به شمار می‌آیند.

رژیم غذایی بیماران پارکینسون | بیماران پارکینسون باید چه غذاهایی مصرف کنند؟

غذاهای غنی و محافظ مغز برای بیماران پارکینسون (Neuroprotection)

منظور از غذاهای Neuroprotection غذاهایی است که به نحوی سلامت مغز را تضمین می‌کنند. به خوبی می‌دانید که پارکینسون بیماری‌ای است که مغز انسان و سلول‌های دوپامینرژیک را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بدیهی است که مصرف غذاهای محافظ مغز می‌تواند بسیار کمک کننده باشد و تا حد زیادی با علائم بیماری مقابله کند.

از میان هزاران تحقیقاتی که درباره رژیم غذایی بیماران پارکینسون صورت گرفته است، مصرف آجیل و سبزیجات از همه موثرتر است. بار دیگر خاطرنشان می‌کنیم که هر فرد باید تمام مواد مغذی خود را با مصرف مواد غذایی مختلف تامین کند، اما خوردن آجیل و سبزیجات برای پارکینسون بسیار مفید و موثر است. در ادامه هر کدام از مواد غذایی مفید برای پارکینسون را به طور خلاصه به شما معرفی خواهیم کرد.

غذاهای غنی و محافظ مغز برای بیماران پارکینسون (Neuroprotection)

گردو؛ رژیم غذایی بیماران پارکینسون

گردو حاوی یک اسید چرب به نام امگا 3 است و همچنین مواد معدنی فراوانی نیز دارد. تحقیقات اولیه نشان داده که گردو یکی از مواد غذایی است که سلامت مغز را تضمین می‌کند. توصیه می‌شود که قرار دادن 10 عدد گردو در روز در رژیم غذایی بیماران پارکینسون، بسیار مفید است.

پسته

شواهد موجود نشان می‌دهد پسته، که حاوی ویتامین K و آنتی اکسیدان‌های مختلف است؛ ممکن است پتانسیلی برای برقراری ارتباط مجدد بین نورون‌ها داشته باشد. می‌دانید که در بیماری‌های مغز و اعصاب، ارتباط برخی از نورون‌ها مختل می‌شود. پسته به برقراری مجدد این ارتباط کمک می‌کند.

گردو؛ رژیم غذایی بیماران پارکینسون

همچنین پسته دارای مقداری لیتیوم نیز است. یکی از نشانه‌های غیرحرکتی پارکینسون، اختلال در خلق‌وخوی فرد است. لیتیوم موجود در پسته می‌تواند در این زمینه نیز موثر باشد. مصرف چند عدد پسته، دو تا سه بار در هفته توصیه می‌شود.

آجیل ماکادمیا

روغن موجود در آجیل ماکادمیا، به تولید انتقال دهنده‌های عصبی کمک می‌کند. در بیماری پارکینسون، سلول‌های تولید کننده دوپامین، که مسئول تولید انتقال دهنده عصبی‌ای به همین نام هستند، آسیب می‌بینند. به بیان ساده‌تر، ترکیبات موجود در این آجیل می‌تواند به تولید انتقال دهنده‌های عصبی کمک کند.

لازم به ذکر است که آجیل ماکادیما از لحاظ کالری بسیار غنی است؛ با این حال مصرف چند عدد از این آجیل در روز توسط بیماران پارکینسونی توصیه می‌شود.

آجیل ماکادمیا؛ رژیم غذایی بیماران پارکینسون

بادام هندی؛ رژیم غذایی بیماران پارکینسون

تحقیقات نشان داده است که آهن، روی و منیزیم موجود در بادام هندی، می‌تواند تولید سرتونین که یک انتقال دهنده عصبی است را افزایش دهد. یکی از علائم غیرحرکتی بیماری پارکینسون، تغییرات خلق‌وخو است که وجود سروتونین می‌تواند باعث تعدیل آن شود. همچنین ترکیبات موجود در این بادام، با معضل کاهش حافظه در بیماران پارکینسونی مقابله می‌کند.

بادام

اگر چه هنوز هیچگونه تحقیقاتی تاثیر بادام بر سلامت مغز را تایید نکرده است، اما این ماده غذایی حاوی فیبر بالایی است که در درمان یبوست بسیار موثر است. یبوست نیز یکی دیگر از علائم غیرحرکتی بیماری پارکینسون به شمار می‌رود.

بادام؛ رژیم غذایی بیماران پارکینسون

آجیل برزیلی

آجیل برزیلی حاوی یک ماده معدنی به نام سلنیوم است. تحقیقات نشان داده است که این ماده غذایی در مبارزه با آفت‌کش‌ها و سموم نقش موثری دارد. یکی از دلایل ابتلا به بیماری پارکینسون، قرار گرفتن در معرض سموم و آفت‌کش‌ها است.

البته خوردن زیاد این آجیل توصیه نمی‌شود و هفته‌ای یک یا دو بار به میزان اندک، کافی به نظر می‌رسد.

آجیل برزیلی؛ رژیم غذایی بیماران پارکینسون

زردچوبه

مصرف زردچوبه در رژیم غذایی بیماران پارکینسون، در بهبود علائم افراد مبتلا به پارکینسون موثر باشد. ماده موثر زردچوبه کورکومین است که تا حدی برای مقابله با پارکینسون مناسب است.

دارچین

در مطالعات انجام شده بر روی حیوانات، کشف شده است که این ادویه برای عادی‌سازی سطوح انتقال دهنده‌های عصبی در مغز بسیار مناسب است. می‌دانید که در بیماری پارکینسون، میزان انتقال دهنده‌های عصبی در مغز به هم می‌ریزد. ترجیحا از دارچین ارگانیک و یا دارچین‌های تولید سریلانکا استفاده کنید.

دارچین؛ رژیم غذایی بیماران پارکینسون

غذاهای ضدالتهابی برای مقابله با پارکینسون

مبارزه با التهاب، می‌تواند یکی دیگر از استراتژی‌های مبارزه با پارکینسون باشد. مصرف تری‌گلیسرید در کاهش التهاب بسیار موثر بوده و در مبارزه با پارکینسون نیز بسیار اهمیت دارد.

روغن نارگیل نمونه بارز خوراکی‌ای است که حاوی تری‌گلیسرید است. همچنین روغن زیتون نیز بسیار مفید است و می‌توانید از این روغن برای سرخ کردن نیز استفاده کنید.

غذاهای ضدالتهابی برای مقابله با پارکینسون

سایر مواد ضدالتهابی موثر در رژیم غذایی بیماران پارکینسون، شامل رزماری، ماهی سالمون، ماهی تن وسبزیجاتی با برگ‌های تیره مانند کلم پیچ و اسفناج است. همچنین مصرف سویا نیز به عنوان یک ماده غذایی ضدالتهابی پیشنهاد شده است.

مواد غذایی با رنگ قرمز و بنفش

مواد غذایی‌ای که حاوی آنتی اکسیدان هستند، برای سلامت مغز بسیار مفید و ضروری اند. آنتی اکسیدان‌ها با مولکول‌های معروفی به نام رادیکال‌های آزاد مقابله می‌کنند. این رادیکال‌های آزاد می‌توانند آسیب‌های جدی‌ای به سلول‌های مغزی وارد کنند.

مواد غذایی با رنگ قرمز و بنفش! | رژیم غذایی بیماران پارکینسون

میوه‌هایی که به رنگ قرمز هستند، مانند ذغال اخته و تمشک، حاوی رنگدانه‌هایی به نام آنتوسیانین هستند. آنتوسیانین یکی از معروف‌ترین آنتی اکسیدان‌ها است که به سلامت مغز کمک می‌کند.

همچنین برخی از مطالعات نشان داده که نوشیدن چای سبز در رژیم غذایی بیماران پارکینسون، به میزان سه لیوان در روز، می‌تواند بسیار موثر باشد. ماده‌ای در چای سبز وجود دارد که هم به عنوان ضدالتهاب و هم به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می‌کند.

مواد غذایی با رنگ قرمز و بنفش! | رژیم غذایی بیماران پارکینسون

غذاهایی که علائم پارکینسون را کاهش می‌دهند

اگر با بیماری پارکینسون به خوبی آشنا باشید، می‌دانید که این بیماری دو دسته علائم حرکتی و غیرحرکتی دارد. همچنین امکان دارد که دو فرد به پارکینسون مبتلا باشند، و در عین حال علائم مختلفی با شدت‌های متفاوتی نشان دهند. پس چگونه امکان دارد یک رژیم غذایی یکسان برای همه این افراد در نظر گرفت؟ تا اینجا سعی داشتیم مواد غذایی‌ای را که در بهبود پارکینسون نقش دارند، به شما معرفی کنیم. در ادامه با توجه به علائم بیماری پارکینسون، غذاهایی را به شما معرفی خواهیم کرد که در رفع آن نشانه‌ها کمک کننده باشد.

از بین بردن یبوست در پارکینسون

یبوست یکی از شایع‌ترین علائم غیرحرکتی در بیماری پارکینسون است. برای مقابله با یبوست، آب بیشتری بنوشید و میوه‌هایی مانند کیوی، سیب، آلو، خرما، انجیر و لوبیا که حاوی فیبر فراوان است مصرف کنید. فیبر موجود در این میوه‌ها در درمان یبوست بسیار موثر است. مکمل‌های پروبیوتیک مانند بیفیدوباکتریوم، که باکتری‌های مفید را در روده افزایش می‌دهد نیز بسیار موثر است.

از بین بردن یبوست در پارکینسون | رژیم غذایی بیماران پارکینسون

مبارزه با بی‌اختیاری ادرار در پارکینسون

یکی دیگر از مشکلات بیماران پارکینسون، بی اختیاری در ادرار است. در این شرایط، به جای مصرف زیاد آب، غذاهایی مصرف کنید که حاوی آب فراوان است. وجود گوجه فرنگی، خیار، تربچه، کرفس، کلم بروکلی و گریپ فروت در رژیم غذایی بیماران پارکینسون گزینه‌های مناسبی به شمار می روند. همچنین در صورت بی اشتهایی، می توانید غذاهایی مصرف کنید که میزان کالری در آن ها زیاد است.

غذاهایی که افراد پارکینسونی نباید مصرف کنند

هر چند که انسان سالم برای ادامه زندگی نیاز به تمامی غذاها دارد، اما با وقوع یک بیماری داستان اندکی متفاوت می‌شود. با توجه به بیماری پارکینسون و تغییراتی که در سیستم بدن انسان رخ می‌دهد، افراد پارکینسونی نباید یکسری از غذاها را مصرف کنند. مصرف اینگونه از غذاها که در ادامه به طور کامل لیست خواهند شد، سبب تشدید علائم پارکینسون می‌شوند و یا به نحوی شرایط را برای بیمار سخت‌تر می‌کنند. درست در نقطه مقابل غذاهایی که به بهبود وضعیت افراد پارکینسونی کمک می‌کند؛ استفاده از این غذاها شرایط را وخیم‌تر می‌کند.

  • غذاهای اشباع شده با اسیدهای چرب
  • غذاهای فرآوری شده
  • مصرف بیش از حد پروتئین
  • غذاهایی که مقادیر زیادی آهن دارند (بخاطر تاثیر آهن بر جذب داروهای پارکینسون)
  • مصرف بیش از حد آب مرکبات، مانند آب پرتقال
  • غذاها و نوشیدنی‌های شیرین
  • نوشیدن الکل بیش از حد
  • جویدن غذاهایی که بافت سفت و سخت دارند

با استفاده نکردن از غذاهای نامبرده، می‌توانید به راحتی از بسیاری از مشکلات مربوط به این بیماری جلوگیری کنید. دقت کنید که استفاده نکردن از این غذا‌ها به معنی محروم کردن بدن از برخی از مواد مغذی نیست، بلکه درواقع با استفاده نکردن از غذاهای نامبرده، شما از ورود بیش از حد مواد غذایی مضر برای پارکینسون به بدن خود جلوگیری کرده‌اید.

مصرف شکر در بیماران پارکینسون ممنوع است!

خستگی و بی‌خوابی، یکی دیگر از مشکلاتی است که افراد مبتلا به پارکینسون با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. یکی از دلایل این خستگی‌ها و بی‌خوابی، مصرف شکر است. اگر شکر را در طول روز مصرف کنید، به طور موقت انرژی شما را زیاد می‌کند اما بعد از مدتی خواب آلود می‌شوید. اگر بعد از احساس خواب آلودگی چرت بزنید، آنگاه خوابیدن در شب برای شما دشوار می‌شود.

مصرف شکر در بیماران پارکینسون ممنوع است! | رژیم غذایی بیماران پارکینسون

همچنین مصرف شکر در شب هنگام نیز می‌تواند شما را تا ساعات زیادی بیدار نگه دارد. یکی دیگر از دلایلی که مصرف شکر در بیماران پارکینسون را ممنوع می‌کند، این است که شکر باعث افزایش گلوکز می‌شود و گلوکز به ایجاد التهاب کمک می‌کند.

آیا پارکینسون با رژیم غذایی درمان می‌شود؟

همه ما برای حفظ سلامتی خود، نیاز داریم تا انواع مختلف غذاها، از سبزیجات گرفته تا گوشت را مصرف کنیم. برای درمان پارکینسون، تنها رژیم غذایی کافی نیست؛ اما یک رژیم غذایی مناسب می‌تواند نقش خود را در روند درمان ایفا کند. بهترین روش برای درمان بیماری پارکینسون، مراجعه به پزشک و تحت نظر بودن است.

همچنین استفاده از خدمات کاردرمانی در بهبود علائم و کسب حداکثر استقلال، ضروری است. رژیم غذایی مناسب، ورزش و خواندن مطالب مفید نیز از دیگر متدهای کمک کننده به درمان پارکینسون به شمار می‌روند. بنابراین این نکته را به خاطر داشته باشید که تنها با یک رژیم غذایی نمی‌توانید به جنگ پارکینسون بروید.