بازار کار شغل کاردرمانی | بررسی مزایا و معایب آینده شغلی کاردرمانی
تقریبا بعد از پایان تحصیلات در دوران دبیرستان، بیشتر افراد به فکر شغل آینده خود هستند و سعی دارند بهترین گزینه ممکن را انتخاب کنند.
پیش از این که شما بتوانید به عنوان یک کاردرمانگر مشغول به کار شوید، نیاز دارید تا در این رشته تحصیل کنید. سوالی که مطرح میشود این است که پیش نیاز کارکردن در شغل کاردرمانی چیست؟ برای تحصیل در رشته کاردرمانی نیاز است تا در کنکور تجربی شرکت کنید و تراز قبولی در این رشته را کسب نمایید. پس از قبولی در رشته کاردرمانی، حداقل چهار سال زمان نیاز است تا مدرک کارشناسی در این رشته را اخذ نمایید. در مدت این چهار سال، شما مهارتهای لازم را کسب خواهید کرد تا به عنوان یک کاردرمانگر مشغول به کار شوید.
به بیان دیگر، دانستههای علمی و مهارتهای بالینی شما در این مدت پرورش داده میشود و شغل کاردرمانی به عنوان یک حرفه برای شما قابل دسترس خواهد بود. لازم به ذکر است که شما با مدرک کارشناسی میتوانید مشغول به کار شوید، هر چند امکان تحصیل در رشته کاردرمانی تا دکتری نیز فراهم شده است.
ویژگیهای لازم برای اشتغال در شغل کاردرمانی چیست؟
برای اشتغال در حرفه کاردرمانی، مانند هر حرفه دیگری، نیاز به یک سری خصوصیات اخلاقی خاص است. اگر شما سعی کنید تا شغل آینده خود را با توجه به خصوصیات اخلاقی خود انتخاب کنید، آنگاه میزان رضایتِ شغلی در شما بیشتر میشود و راحتتر و بهتر زندگی شغلی خود را سپری میکنید. همان طور که ذکر شد، شغل کاردرمانی نیز ویژگیها و خصوصیات خاص خود را میطلبد.
مهمترین ویژگیهای خصوصیتی برای کارکردن در این رشته صبور بودن، خوش اخلاق بودن و... است. برای اینکه بیشتر با این ویژگیهای اخلاقی آشنا شوید، میتوانید مقاله ما را با عنوان 10 ویژگی یک کاردرمانگر خوب، مطالعه کنید. در آن مقاله ما مهمترین ویژگیهای یک کاردرمانگر را شرح دادهایم. با خواندن آن مقاله و رجوع به خصوصیات اخلاقی خودتان، میتوانید پی ببرید که آیا مناسب کار کردن در شغل کاردرمانی هستید یا خیر.
انواع محیط و بازارکار در شغل کاردرمانی کدام اند؟
شغل کاردرمانی تنوع کاری زیادی دارد. شاید به جرات بتوان گفت که برای هر فردی با هر نوع ویژگی، میتوان شغلی در حرفه کاردرمانی پیدا کرد. به بیان دیگر، تنوع کاری در شغل کاردرمانی آنقدر بالا است که سلیقه طیف زیادی از افراد را تحت پوشش قرار میدهد و رضایت آنها را جلب مینماید. حال برای اینکه محیط و بازار کار کاردرمانی را بهتر درک کنید، نیاز است تا با حیطههای کاردرمانی نیز آشنا شوید. در ادامه به اختصار این حیطهها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
-
حیطههای شغلی کاردرمانی
کارشناس کاردرمانی با توجه به مطالبی که در طی دوران تحصیل آموخته است، میتواند در حیطههای مختلفی کار کند. مهمترین حیطههای شغلی کاردرمانی، کاردرمانی در اختلالات ذهنی، فلج مغزی، اختلالات روان، اختلالات ارتوپدی و بیماریهای نورولوژی است. همان طور که مطالعه فرمودید، حیطههای شغلی کاردرمانی بسیار متنوع است. برای اینکه به خوبی با هر کدام از این حیطهها آشنا شوید، میتوانید مقاله ما با عنوان حیطههای مختلف کاردرمانی را مطالعه بفرمایید. پس از مطالعه آن مقاله به خوبی با تمام حیطههای شغلی کاردرمانی آشنا خواهید شد و تنوع این رشته را درک خواهید کرد.
-
انواع محیط کاری در حرفه کاردرمانی
یک کاردرمانگر در محیطهای مختلفی میتواند مشغول به کار شود. تنوع در این محیطهای کاری، امکان انتخاب را برای کاردرمانگر فراهم کرده است تا محیط شغلی خود را با توجه به علایق و خصوصیات خود انتخاب کند. مهمترین مراکزی که کاردرمانگران در آن مشغول به کار هستند به شرح زیر است:
- کلینیکهای خصوصی کاردرمانی
- بیمارستانهای دولتی و خصوصی
- مراکز بهزیستی و توانبخشی
- ارائه خدمات هوم ویزیت
درآمد رشته کاردرمانی چه میزان است؟؛ آیا کاردرمانی، شغل پردرآمدی است؟
درآمد رشته کاردرمانی بسیار متنوع است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما به طور کلی میتوان گفت که یک کاردرمانگر میتواند در طول ماه درآمدی متوسط و رو به بالا کسب کند و یک زندگی متوسط را تجربه نماید. اما اگر بخواهیم در این موضوع دقیقتر شویم و به آگاهی دقیقتری نسبت به درآمد شغل کاردرمانی برسیم، باید هر ساله تعرفه درآمد رشته را از انجمن علمی کاردرمانی دریافت کنید.
ویزیتهای کاردرمانی به ازای سی تا چهل و پنج دقیقه محاسبه میشود. یعنی هر کاردرمانگر وظیفه دارد تا در هر جلسه، چیزی حدود سی دقیقه برای هر مراجع خود زمان بگذارد. حال در ادامه سعی می کنیم عوامل مختلفی را که بر درآمد شما از شغل کاردرمانی تاثیر میگذارد را بررسی کنیم.
1. اگر صاحب کلینیک شخصی باشید
یکی از مهمترین عواملی که بر درآمد شما از شغل کاردرمانی تاثیر میگذارد، همین عامل مذکور است. اگر شما صاحب کلینیک شخصی باشید، میتوانید چندین کاردرمانگر دیگر را نیز استخدام کنید و خدمات بیشتری را به جامعه ارائه کنید. با تاسیس کلینیک شخصی، نه تنها شما حق ویزیت خود را دریافت میکنید، بلکه بخشی از حق ویزیت سایر کاردرمانگران شاغل در مرکز خصوصیتان را نیز دریافت خواهید کرد.
2. اگر کیس هوم ویزیت داشته باشید
هوم ویزیت مخصوص بیمارانی است که نمیتوانند به کلینیک مراجعه کنند. در این صورت، این شما هستید که به عنوان کاردرمانگر باید به خانه بیمار مراجعه کنید. در این شرایط، شما تعرفه بسیار بیشتری از تعرفههای کلینیک دریاف خواهید کرد که تاثیر بسزایی در میزان درآمد شما دارد.
3. اگر در کلان شهرها کار کنید
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر میزان درآمد رشته کاردرمانی، شهری است که در آن مشغول به کار هستید. قاعدتا هر چه آن شهر پرجمعیتتر و بزرگتر باشد، احتمال بالا بودن تعداد کیسهای کاردرمانی در آن شهرها نیز بیشتر است.
آینده شغلی کاردرمانی در ایران و جهان چگونه است؟؛ آیا کاردرمانی شغل آینده داری است؟
کاردرمانی آینده شغلی بسیار درخشانی در ایران و جهان دارد. از آنجا که جمعیت ایران رو به پیری است، خدمات کاردرمانی بیش از پیش برای افراد جامعه ضروری است. از طرف دیگر، این رشته هنوز در ایران اشباع نشده است و جا برای انجام کارهای بزرگ در شغل کاردرمانی بسیار است. در جهان نیز آینده رشته کاردرمانی به همین گونه است.
ما میتوانیم این اطمینان را به شما بدهیم که تقریبا هیچ کاردرمانی در ایران بیکار نخواهد ماند و همیشه فرصتهای شغلی متنوعی در انتظار او است. بنابراین نیاز نیست تا درباره آینده شغلی این رشته نگران باشید. از طرف دیگر، بسیاری از کشورهای اروپایی نیز به کاردرمانگران ماهر نیاز دارند که این عامل میتواند فرصتهای شغلی فرامرزی را نیز برای شما فراهم کند.
معایب و مزایای رشته کاردرمانی چیست؟
قاعدتا هر شغلی مزایا و معایب خاص خودش را دارد. شغل کاردرمانی نیز به عنوان یک شغل از این قاعده مستثنی نیست. باید توجه داشته باشیم که به دلیل معایب یک شغل دلیل نمیشود که اصلا به سمت آن شغل نرویم. در واقع بهترین کار این است که با نگاهی نقادانه معایب و مزایای یک حرفه را بسنجیم و سپس آن را سبک و سنگین کنیم تا دریابیم که قدرت کدام طرف بر دیگری میچربد. در ادامه مهمترین مزایا و معایب این رشته را بررسی میکنیم.
-
مزایای رشته کاردرمانی به عنوان شغل
به جرات میتوان گفت که مزایای شغل کاردرمانی بسیار است. از درآمد خوب و روبهبالای این رشته گرفته تا تنوع کاری بسیار بالا، همه و همه از مزایای این رشته محسوب میشود. برای اینکه به خوبی با مزایای این رشته آشنا شوید، مهمترینِ این مزایای را برای شما لیست کردهایم:
- درآمد متوسط رو به بالا
- آینده شغلی تضمین شده
- تنوع کاری بالا
- شان اجتماعی بالا
- امکان مهاجرت و کار در کشورهای پیشرفته
- امکان ایده پردازی و انجام کارهای جدید
- ساعات کاری متنوع و قابل انتخاب
-
معایب رشته کاردرمانی
همانطور که ذکر شد هر حرفهای معایب خاص خودش را دارد. کاردرمانی نیز معایبی دارد که پیش از انتخاب آن به عنوان شغل، خوب است که با آنها آشنا شوید. بزرگترین معایب این شغل کاردرمانی عبارت اند از:
- خستگی فیزیکی و روحی در اثر کار بیش از حد
- ناشناس بودن رشته برخلاف سابقه طولانی آن
- عدم پوشش بیمه برای خدمات کاردرمانی
تدریس در دانشگاه به عنوان استاد کاردرمانی چگونه است؟
کار کردن در حرفه کاردرمانی محدود به مواد ذکر شده در بالا نمیشود. شما با تحصیلات عالی در رشته کاردرمانی میتوانید به عنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به تدریس شوید. لذا با تحصیل در این رشته حتی میتوانید به کرسی استادی در دانشگاه نیز فکر کنید. نکته جالب توجه این است که همه دانشگاههای علوم پزشکی کشور، رشته کاردرمانی را تدریس نمیکنند و به زودی به سمت دایر کردن این رشته میروند. لذا این روند نیز امکان هیئت عملی شدن شما را در رشته کاردرمانی بالا میبرد.
در نهایت آیا کاردرمان شغلی مناسبی است؟!
ما تقریبا در این مقاله سعی کردیم تا مهمترین جنبههای شغل کاردرمانی را مورد بررسی قرار دهیم. اگر شما نیز مقاله را به خوبی مطالعه کرده باشید، قطعا دریافتهاید که کاردرمانی شغل بسیار مناسبی است که میتواند رضایت شغلی در شما را ارضا کند. با تمام این تفاسیر، این شما هستید که حق انتخاب نهایی شغل آینده خودتان را دارید و باید مسئولیت این کار را بر عهده بگیرید. ما به عنوان کاردرمانگران شاغل در این حرفه، این شغل را به شما پیشنهاد میکنیم. امیدواریم که با تحصیل در رشته کاردرمانی و در نهایت اشتغال در آن، بهترین آینده شغلی برایتان رقم بخورد.