فشار خون بالا و سکته مغزی | آیا فشار خون بالا باعث بروز سکته مغزی می‌گردد؟

یکی از دلایل مهم سکته مغزی، خونریزی در بخش‌هایی از مغز به دلیل پارگی عروق می‌باشد. فشار خون بالا زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌های خطرناک بوده و عدم کنترل آن می‌تواند به مرگ فرد بیانجامد.

فشار خون بالا و سکته مغزی | آیا فشار خون بالا باعث بروز سکته مغزی می‌گردد؟
فشار خون بالا و سکته مغزی | آیا فشار خون بالا باعث بروز سکته مغزی می‌گردد؟

ارتباط بین فشار خون بالا و سکته مغزی چیست؟ فشار خون بالا می‌تواند به طرق مختلف منجر به سکته مغزی شود. فشار خون بالا می‌تواند منجر به لخته شدن خون در مغز شده و به رگ‌های خونی ریز در عمق مغز آسیب برساند. همچنین می‌تواند باعث سکته مغزی به دلیل خونریزی در مغز شود. فشار خون بالا نشان می‌دهد که قلب شما با نیروی بیشتری خون را پمپاژ می‌کند. این فشار اگر دائمی باشد شریان‌های بدن شما را ضعیف می‌کند و آنها را مستعدتر در برابر ترکیدن یا مسدود شدن توسط پلاک‌های چربی می‌کند. در ادامه به نقش فشار خون بالا و سکته مغزی اشاره می‌کنیم.

مشاوره رایگان خدمات هوم ویزیت

کاردرمانی بهترین شیوه برای درمان دردهای فیزیکی و جسمانی است. کاردرمانگران در کاردرمانی دات اینفو مطابق با نیاز هر بیمار، بهترین برنامه درمانی را ارائه می‌کنند. چنانچه خود و یا نزدیکانتان به خدمات ویزیت در منزل نیاز دارید، برای دریافت مشاوره رایگان با شماره زیر تماس بگیرید. 

رابطه فشار خون بالا و سکته مغزی

فشار خون به معنی فشاری است که در اثر برخورد خون به دیواره سرخرگ‌ها ایجاد می‌شود. سرخرگ‌ها، خون را از قلب به تمام اعضای بدن می‌رسانند و به همین دلیل فشار سرخرگی از فشار سیاهرگی بالاتر است. فشار خون را با دو عدد نمایش می‌دهند که اولی بیانگر فشار سیستولیک و دومین عدد بیانگر فشار دیاستولیک است. اما رابطه فشار خون بالا و سکته مغزی چیست؟

فشار خون بالا چیست؟؛ فشار خون بالا و سکته مغزی

فشار سیستولیک که عدد بالاتری است، فشاری که در هنگام انقباض قلب به دیواره رگ‌ها وارد می‌شود را نشان می‌دهد و فشار دیاستولیک، فشار وارد شده به دیواره سرخرگ‌ها در هنگام استراحت عضلات قلب را نشان می‌دهد.

فشار خون یک فرد نرمال در حالت طبیعی باید در حدود 80/120 میلی‌متر جیوه باشد. در صورتی که اگر فشار خون یک فرد بالاتر از 90/140 میلی متر جیوه باشد، مبتلا به فشار خون بالا بوده و باید برای کنترل آن اقدامات لازم را انجام دهند. معمولا فشار خون بالا در طول چندین سال ایجاد شده و در ابتدا هیچ‌گونه علائمی را برای فرد به همراه ندارد. اما فشار خون بالا حتی بدون هیچ علامتی هم می‌تواند به نواحی مختلف بدن مانند مغز، قلب، چشم‌ها و کلیه‌ها آسیب بزند.

فشار خون بالا چیست؟؛ فشار خون بالا و سکته مغزی

تشخیص زودهنگام فشار خون بالا برای کنترل آن بسیار حیاتی است. به این ترتیب به افراد بالای 45 سال توصیه می‌شود به طور منظم فشار خون خود را اندازه گیری کرده تا در صورت بالا رفتن برای کنترل آن اقدام کنند.

چه افرادی بیش‌تر در معرض فشار خون بالا هستند؟؛ رابطه فشار خون بالا و سکته مغزی

به طور معمول با افزایش سن فشار خون نیز مقداری بالاتر می‌رود اما اغلب در سنین بالاتر از 45 سال مردان بیشتر از زنان دچار فشار خون بالا می‌شوند. معمولا در افرادی که سابقه خانوادگی برای فشار خون بالا دارند، این عارضه بیشتر اتفاق می‌افتد. معمولا گفته می‌شود افراد سیاه پوست بیشتر دچار فشار خون بالا می‌شوند.

چه افرادی بیش‌تر در معرض فشار خون بالا هستند؟؛ رابطه فشار خون بالا و سکته مغزی

نکته قابل توجه دیگر این است که اکثر افراد مبتلا به بیماری دیابت با فشار خون بالا نیز دست و پنجه نرم می‌کنند.

بر اساس آمارها از هر 5 نفری که به فشار خون بالا مبتلا هستند، 2 نفر از آن‌ها به بیماری خود آگاه نیست. برخی از علائمی که افراد مبتلا به فشار خون بالا تجربه می‌کنند شامل سردرد، سرگیجه، تنگی نفس، احساس نبض در سر یا گردن و... است.

چه عواملی باعث ایجاد فشار خون بالا می‌شود؟؛ ارتباط فشار خون بالا و سکته مغزی

شناختن عواملی که باعث افزایش فشار خون می‌شود بسیار مهم و حیاتی است. شناختن این عوامل باعث می‌شود تا احتیاطات لازم را انجام داده و افراد توانایی کنترل فشار خون خود را داشته باشند. معمولا افراد در جامعه تصور می‌کنند تنها عامل افزایش فشار خون مصرف نمک بوده و برای جلوگیری از بالارفتن فشار خون خود از مصرف نمک خودداری می‌کنند. در ادامه به برخی از عوامل افزایش دهنده فشار خون اشاره می‌کنیم.

چه عواملی باعث ایجاد فشار خون بالا می‌شود؟؛ ارتباط فشار خون بالا و سکته مغزی

  • مصرف سیگار و دخانیات
  • مصرف مشروبات الکلی
  • اضافه وزن و چاقی
  • بی‌تحرکی
  • رژیم غذایی نامناسب
  • کمبود ویتامین D

فشار خون بالا چه تأثیری روی سکته مغزی دارد؟؛ فشار خون بالا و سکته مغزی

سکته مغزی دلایل مختلفی دارد که از مهم‌ترین آن‌ها ایجاد لخته خون و انسداد رگ‌های خونی مغز و همچنین پارگی رگ‌ها و خونریزی در بخش‌هایی از مغز می‌باشد. همچنین در این مطلب اشاره کردیم که فشار خون بالا خود باعث افزایش فشار به رگ‌های خونی شده و احتمال پارگی‌های ریز و خونریزی در آن‌ها را افزایش می‌دهد.

فشار خون بالا چه تأثیری روی سکته مغزی دارد؟؛ فشار خون بالا و سکته مغزی

فشار خون بالا در رگ‌هایی که چربی در آن‌ها رسوب کرده است، باعث ایجاد لخته خون و انسداد می‌شود. به این ترتیب فشار خون بالا یکی از مهم ترین پیش زمینه‌های ایجاد سکته مغزی است و افرادی که پتانسیل ژنتیکی دارند یا خود از فشار خون بالا رنج می‌برند، باید بسیار هوشیار بوده و نسبت به کنترل آن اقدام نمایند.

چگونه فشار خون بالا را کنترل کنیم؟؛ فشار خون بالا و سکته مغزی

اگر پدر یا مادرتان از فشار خون بالا رنج می‌برند بهتر است که شماهم نسبت به آزمایش‌های دوره‌ای فشار خون اقدام کنید. بیماری فشار خون بالا پس از گذشت چند سال ممکن است علائم خود را نشان دهد و فرد در این مدت از بیماری خود مطلع نباشد. می‌دانیم که اگر در اوایل این بیماری به فکر کنترل آن باشیم بسیار سریع‌تر و راحت‌تر می‌توانیم آن را کنترل کنیم.

چگونه فشار خون بالا را کنترل کنیم؟؛ فشار خون بالا و سکته مغزی

با شناختن و دوری از عواملی که باعث افزایش فشار خون می‌شوند می‌توان از این بیماری پیشگیری کرده و حتی آن را درمان کرد. در ادامه برخی از عواملی که به کنترل فشار خون کمک می‌کنند را نام می‌بریم.

  • رعایت یک رژیم غذایی سالم و مقوی 
  • کاهش مصرف نمک یا مواد غذایی دارای سدیم
  • انجام فعالیت‌های ورزشی 
  • کاهش وزن
  • مدیریت استرس
  • ترک سیگار و دخانیات
  • کاهش مصرف الکل
  • مصرف داروهای مناسب پس از ویزیت پزشک متخصص