انواع آتل دست | کدام آتل برای درد دست بهتر است؟
آتل یک ابزار محافظتی و ساپورت کننده برای اغلب شکستگیها و ضایعات است. آتلها انواع مختلفی دارند و کاربرد هر کدام از آن ها نیز بسیار متفاوت است. آتلهای رایج دست شامل آتل کوکاپ، آتلهای سه نقطه فشار، آتلهای هَند بیس و... است.

انسان در طول زندگی با بیماریهای مختلفی روبهرو میشود. هر کدام از این بیماریها روش درمان خاص خود را دارد. بسیاری از بیماریها نیز با تجویز یک آتل ساده درمان شده و فرد بدون عمل جراحی میتواند از شر درد خلاص شود. در واقع آتلها سبب محدودیت حرکتی در جهت خاصی میشوند. گاهی نیز از آتلها برای حفظ راستای اندامها و استخوانها استفاده میشود. با این تفاسیر، آتل را میتوان به عنوان یک وسیله درمانی در نظر گرفت که میتواند بسیاری از دردهای اسکلتی-عضلانی را از بین ببرد. در ادامه با انواع آتل دست آشنا خواهید شد. برای درک بهتر موضوع، سعی کردیم تا آتلها را به تفکیک بیماریهای رایج در اندام فوقانی مرتب کنیم.
انواع آتل دست
آتل یک ابزار محافظتی یا ساپورت کننده است که باعث بیحرکتی یا کاهش دامنه حرکتی در یک یا چند مفصل میشود. آتلها بر اساس طبقه بندیهای مختلف، به دستههای متفاوتی تقسیم میشوند. یکی از رایجترین طبقه بندیها بر اساس جنس آتل است. آتلها از انواع مواد نرم، مواد نیمه سخت و مواد جامد و کاملا سخت ساخته میشوند. این که آتل از چه جنسی باشد و تا چه میزان محدودیت حرکتی ایجاد کند، به نوع بیماری فرد بستگی دارد. آتلها از جنسهای مختلفی، از چوب و سنگ گرفته تا ارفیت، ساخته میشوند.
چه آتلی برای آرتریت مناسب است؟
آرتریت یا التهاب مفصلی یکی از بیماری های دردناک است که امکان دارد در انگشتان دست اتفاق بیافتد. گاهی افراد اظهار دارند که نمیتوانند انگشتان خود را به خوبی باز و بسته کنند و این حرکات همراه با درد است. همچنین گاهی نیز از محدودیت حرکتی شکایت میکنند و میگویند که انگشتانمان به طور کامل خم نمیشود. یکی از دلایل این اظهارات میتواند بیماری آرتریت یا التهاب مفصل باشد.
رایجترین آتلی که برای آرتریت در انگشتان استفاده میشود، آتل Ring Splint است. این آتل به آتل سه نقطه فشار نیز معروف است. این آتل در درمان آرتریت معجزه میکند و درد بیمار را ازبین میبرد.
چه آتلی برای دفورمیتی بوتونیر مناسب است؟
دفورمیتی بوتونیر یک بدشکلی در انگشتان دست است. در واقع در پی این بیماری، مفاصل بین بند انگشتان دستخوش تغییراتی میشود و در نهایت دفورمیتی بوتونیر پدید میآید. برای درمان این دفورمیتی با آتل، نیاز است تا از یک آتل سفت و سخت استفاد شود. یکی دیگر از نکات مهم در انتخاب آتل مناسب برای دفورمیتی بوتونیر، پوشیدن و در آوردن راحت آتل است؛ چرا که گاهی نیاز است تا از آتل استفاده نکنید و با دستان خود تمریناتی را انجام دهید (مانند انجام دادن تمرینات هند تراپیِ کاردرمانی). رایجترین آتلها برای اصلاح دفورمیتی بوتونیر به شرح زیر است:
- PIP extension splint
- Stacked splint
- Ring splint
چه آتلی برای سندروم تونل کارپال مناسب است؟
سندروم تونل کارپال، به گیر افتادن عصب مدین در تونل کارپال اشاره دارد. به بیان سادهتر، عصبی به نام مدین از درون تونلی در ناحیه مچ، به نما تونل کارپال، عبور میکند. وارد آمدن فشار به عصب مدین در تونل کارپال به هر دلیلی، سندروم تونل کارپال را به وجود میآورد. این سندروم باعث ایجاد یک درد شدید و شبانه روزی در مچ و دست فرد میشود. خوشبختانه میتوان این سندروم را با یک آتل مناسب کنترل و درمان کرد. رایجترین آتلی که برای سندروم تونل کارپال استفاده میشود، آتل Wrist Cockup نام دارد. این آتل مچ را در پوزیشنی ثابت نگه میدارد که کمترین فشار ممکن روی عصب مدین باشد.
چه آتلی برای تنوسینوویت دکورون مناسب است؟
بیماری دکورون، به التهاب تاندون یکی از عضلات حرکت دهنده انگشت شست اشاره دارد. استفاده بیش از حد از انگشت شست و وارد آوردن فشارهای مکرر به آن میتواند سبب بیماری دکورون شود. در صورت ابتلا به این بیماری، حرکات انگشت شست به شدت محدود و دردناک میشود. با استفاده از آتل و ایجاد بیحرکتی، التهاب تاندون رفته رفته کم میشود و درد بیمار از بین میرود.
اصولا کاردرمانگران برای درمان دکورون، از آتل Forearm-Based Thumb Spica استفاده میکنند. این آتل حرکات انگشست شست را در همه جهات محدود میکند و یک بیحرکتی تقریبا کامل برای شست به وجود میآورد. گاهی با تشخیص کاردرمانگر، اسپیلنتی طراحی میشود که امکان حرکت به بند انگشت شست را میدهد.
چه آتلی برای ترمیمِ تاندونِ پاره شده مناسب است؟
در ناحیه ساعد، مچ و کف دست، تاندونهایی از عضلات حرکت دهنده انگشتان وجود دارد. گاهی در اثر سوانح، این تاندونها به صورت کامل یا جزئی دچار پارگی میشوند. اگر این پارگی در سمت کف دست باشد، به پارگی تاندونهای فلکسوری و اگر پارگی در سمت پشت دست باشد؛ به پارگی تاندونهای اکستانسوری معروف است. دو اسپیلنت Dynamic Flexion Splint و Dynamic Extension Splint برای ترمیم تاندن استفاده میشوند. با استفاده از این آتلها، تاندونها فرصت کافی برای ترمیم پیدا میکنند.
چه آتلی برای شکستگی بازو مناسب است؟
استخوان بازو یکی از استخوانهایی است که خطر شکستگی آن در انسان زیاد است. استخوان بازو که به استخوان هومروس معروف است، میتواند از قسمتها مختلفی دچار شکستگی شود. آتلهای مختلفی برای درمان این شکستگی با اهداف درمانی متفاوتی تجویز میشود. نقطه مشترک تمامی این آتلها، ایجادِ میزانی از بیحرکتی است. رایجترین آتلهایی که برای شکستگی بازو استفاده میشود به شرح زیر است:
- Hinged elbow brace
- Long arm splint
- Clamshell splint
- Sling and abduction pillow
کاردرمانی و تجویز آتل
کاردرمانی مداخلات مختلفی برای هر بیماری خاص ارائه میدهد. یکی از مداخلات کاردرمانی در درمان بسیاری از بیماریها، تجویز اسپیلنت یا آتل مناسب است. در واقع کاردرمانگر با تجویز این وسیله اهداف درمانی خاصی را مد نظر دارد. گاهی کاردرمانگر خودش اقدام به ساخت اسپیلنت میکند و با مواد خاصی به نام ارفیت، آتلی را مناسب و اندازه دستان شما درست میکند. گاهی نیز شما را به کلینیک ارتز و پروتز ارجاع میدهد تا آتل مناسب خود را از آنجا دریافت کنید. لازم به ذکر است که کاردرمانی تنها به تجویز اسپیلنت و ساخت آتل اکتفا نمیکند و در کنار این وسایل کمکی، یکسری تمرین هم به فرد ارائه میکند. برای تهیه این اسپیلنتها میتوانید با کاردرمانگر خود در ارتباط باشید.