7 راهکار موثر برای جلوگیری از پارکینسون
مصرف امگا-3، استفاده از مواد غذایی ارگانیک، مصرف ویتامین D-3، نوشیدن چای سبز، انجام ورزشهای هوازی و ... به عنوان راهکارهای موثر برای جلوگیری از پارکینسون شناخته میشوند.

بیماری پارکینسون یک اختلال در سیستم عصبی مرکزی است که باعث ایجاد حرکات ناخواسته یا غیرقابل کنترل میشود. مشکلاتی که در اثر آن رخ میدهد شامل لرزش، سفتی عضلات، عدم هماهنگی حرکات، مشکلات تعادلی، مشکلات گفتاری و.. میباشد. پارکینسون یک اختلال عصبی پیشرونده است که به مرور زمان علائم بیشتر شده و در آخر منجر به مرگ فرد میشود. جلوگیری از پارکینسون با استفاده از درمانهایی مانند کاردرمانی و دارودرمانی میسر بوده و کیفیت زندگی افراد را بهبود میبخشد.
در این بیماری یک انتقال دهنده عصبی به نام دوپامین در مغز کاهش یافته که دلیل اصلی آن با اختلال یا مرگ سلولهای عصبی در بیزال گانگلیا مرتبط است. عوامل مختلفی مانند ژنتیک، سن و جنسیت و عوامل محیطی بر روی ابتلا تآثیر گذاشته و ممکن است احتمال ابتلا به آن را افزایش دهند. چهار علامت اصلی در آن لرزش اندامها، سفتی عضلات، کندی حرکات و اختلال تعادلی است.
7 راهکار برای جلوگیری از پارکینسون
تاکنون دلیل اصلی ابتلا شناخته نشده است، اما میدانیم که برخی از رفتارها و عادات میتوانند زمینه ساز ابتلای افراد به این بیماری باشند. از مهمترین روشهای جلوگیری از پارکینسون، کند کردن روند پیری و مرگ سلولهایی در مغز است که مسئول تولید دوپامین هستند. کاردرمانی میتواند مشاورههای لازم را برای کاهش علائم آن ارائه دهد.
1. مصرف مواد غذایی ارگانیک
یکی از مواردی که اخیرا تحقیقات زیادی بر روی تأثیر آن انجام شدهاست، آفت کشها و علف کشهاست. بر اساس تحقیقاتی که بر روی مبتلایان انجام شدهاست، تعداد زیادی از این افراد در معرض آفتکشها و علفکشها بودهاند. مصرف مواد غذایی ارگانیک و محلی به این دلیل حائز اهمیت است که در روند تولید آنها از آفتکش و سایر سموم استفاده نمیشود و به این ترتیب افرادی که مواد غذایی ارگانیک مصرف میکنند شرایط ایمنتری برای جلوگیری از پارکینسون دارند.
2. مصرف امگا-3
به طور کلی این بیماری ماهیت التهابی داشته و به این ترتیب محققین بیشتر بر روی اثرات ضد التهابی اسیدهای چرب امگا-3 و تأثیر آن بر روی جلوگیری از پارکینسون تحقیق کردهاند. امگا-3 به شدت در جلوگیری از مرگ سلولهای عصبی نقش دارد. در سال 2008 مطالعهای در کشور کانادا انجام شد که تأثیر مثبت مصرف امگا-3 بر روی پیشگیری از این بیماری را اثبات کرد. علاوه بر این امگا-3 فواید دیگری مانند متعادل کردن سطح کلسترول، تقویت سطح ایمنی بدن، افزایش سلامت قلب و عروق و... دارد. از جمله بهترین منابع امگا-3 میتوان ماهی و گردو را نام برد که به این ترتیب مصرف مناسب آنها میتواند در پیشگیری از ابتلا موثر باشد.
3. مصرف ویتامین D-3
دو منشأ اصلی برای تأمین ویتامین D-3 وجود دارد که شامل نور خورشید و چربی حیوانی است. در اثر برخورد نور خورشید به پوست بدن فرآیندهایی در بدن رخ میدهد که طی آن ویتامین D در جریان خون جذب میشود. خوردن چربی حیوانی یکی دیگر از منابع تأمین ویتامین D است. بدون ویتامین D کافی در بدن توانایی جذب کلسیم یا فسفر مورد نیاز برای عملکرد صحیح از بین رفته و اثرات منفی بسیار زیادی به همراه دارد که با افزایش سن بسیار بیشتر میشود. محققان پی بردهاند که حدود 70 درصد از بیماران سطوح پایینی از ویتامین D دارند. از جمله سایر فوایدی که مصرف ویتامین D به همراه دارد میتوان به تقویت سیستم ایمنی، بهبود استحکام استخوان، جلوگیری از پوکی استخوان، حفاظت در برابر زوال عقل و سرطان و.. اشاره کرد.
4. مصرف چای سبز
همواره در مورد خواص و فواید چای سبز بحثهای زیادی وجود داشته است. اما اخیرا مطالعات زیادی انجام شده که بیان میکند در چای سبز ترکیبات خاصی وجود دارد که مزایای بسیاری برای محافظت از شبکه عصبی دارند. در این مطالعات اثبات شده است که چای سبز سطوح دوپامین را در مغز فرد حفظ کرده و همچنین در بیماران مبتلا تا حدودی علائم را کاهش میدهد. از جمله سایر خواص چای سبز میتوان به فواید ضد التهابی، کاهش خطر ابتلا به سرطان، افزایش چربی سوزی و بهبود عملکرد مغز اشاره کرد.
حتما بخوانید : کاردرمانی چگونه به بیماران نورولوژیک کمک میکند؟
5. انجام ورزشهای هوازی
امروزه تأثیرات شگفت انگیز ورزش بر تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف بر هیچ کسی پوشیده نیست. میتوان ساعتهای طولانی در مورد فواید ورزشهای هوازی بر روی سلامت صحبت کرد. انجام ورزش هوازی علاوه بر فواید فیزیکی متعدد مانند افزایش ظرفیت ریه، افزایش تراکم استخوانی و افزایش طول عمر فرد، تأثیر شگرفی بر حفظ سلامتی مغز دارد. انجام ورزشهای هوازی به طور منظم باعث کاهش التهاب در مغز شده و با سیگنالهای التهابی که منجر به پارکینسون میشوند مقابله میکند.
بر اساس مطالعه ای که در سال 2011 در دانشگاه ایلینویز انجام شد، به وضوح تأثیر ورزشهای هوازی منظم بر روی بهبود سلامت مغز مشاهده شد. انواع مختلفی از ورزش میتواند بر جلوگیری از ابتلا به پارکینسون نقش داشته باشد که از جمله آنها میتوان پیاده روی، دویدن، شنا، دوچرخه سواری، یوگا و... را نام برد. ورزش منظم علاوه بر بهبود تعادل به افزایش هماهنگی حرکات نیز کمک میکند.
6. مدیریت استرس
ارتباط بین استرس و بیماری Parkinson تا کنون به طور کامل شناخته نشده است. اما استرس به چندین طریق میتواند به صورت غیر مستقیم بر ابتلای افراد اثر بگذارد. استرس میتواند تغییراتی در مغز ایجاد کند که افراد را در برابر شرایط تخریب کننده عصبی آسیب پذیرتر کند. همچنین استرس میتواند باعث التهاب و سایر تغییرات در بدن شود که فرد را مستعد ابتلا میکند. همراه بودن استرس با اضطراب، افسردگی و مشکلات خواب شرایط فرد را بدتر کرده و زمینه را برای ابتلای افراد به پارکینسون بیشتر مهیا میکند. به این ترتیب واضح است که مدیریت استرس و تمامی کارهایی که منجر به کاهش استرس میشود بر جلوگیری از پارکینسون نیز اثر میگذارد.
7. خواب کافی
در حال حاضر تحقیقات زیادی در دانشگاههای برتر جهان بر روی رابطه خواب و پارکینسون در حال انجام است اما هنوز هیچ پاسخ و نتیجه قطعی از این مطالعات به دست نیامده است. موردی که اکنون بر اساس شواهد میتوان بیان کرد، کاهش خطر ابتلا در اثر خواب باکیفیت و کافی است. بر اساس مطالعاتی که بر روی افراد مبتلا انجام شد، تعداد افرادی که خواب نامنظم و ناکافی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند.
کاردرمانی و جلوگیری از پارکینسون
تاکنون هیچ درمان قطعی شناخته نشده است اما کاردرمانی به عنوان بهترین روش درمانی برای کاهش علائم و همچنین کاهش سرعت پیشرفت بیماری و افزایش استقلال بیماران شناخته میشود. کاردرمانی میتواند با دادن مشاوره به افرادی که در معرض ابتلا به بیماری پارکینسون هستند تا حدود زیادی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرده و یا با انجام رویکردهای مناسب علائم بیماری را کاهش دهند. تغییر سبک زندگی یکی از مهمترین کارهایی است که هر فردی میتواند برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف مانند پارکینسون انجام دهند.