تنیس البو چیست؟ | تشخیص علائم و درمان قطعی تنیس البو
درد در ناحیه آرنج یکی از معضلاتی است که در برخی از افراد به ویژه تنیس بازان دیده میشود. به چنین اختلالی اصطلاحلا تنیس البو میگویند.
مفصل آرنج یکی از حیاتیترین مفصلهای موجود در بدن انسان است که با حرکت در دامنه طبیعی خود، این امکان را برای انسان پدید میآورد که فعالیتهای روزمره خود را بدون هیچ محدودیتی انجام دهد. اما گاهی تاندونیت در ناحیه آرنج درد شدیدی را ایجاد میکند که دیگر فرد، قادر به حرکت دادن آرنج نیست. در این مقاله ما به طور اختصاصی و به زبانی ساده تنیس البو را بررسی خواهیم کرد. تمام آنچه را که درباره این بیماری نیاز است بدانید را در اختیار شما قرار خواهیم داد و در انتها شما را با مداخلات کاردرمانی در درمان این بیماری آشنا خواهیم کرد.
تنیس البو چیست؟
اگر عضلات اکستانسور مچ و انگشتان در محل چسبندگیشان به استخوان بازو دچار تاندونیت شوند، آنگاه بیماری تنیس البو آرنج شما را درگیر کرده است. برای اینکه این بیماری را بهتر درک کنید، نیاز است تا موضوع را با بیانی سادهتر توضیح دهیم.
هر عضله (بدون در نظر گرفتن استثناها) از یک استخوان مبدا میگیرد و به یک استخوان دیگر ختم میشود. عضلات اکستانسور مچ و انگشتان از برجستگی خارجی استخوان بازو (اپی کندیل خارجی) منشا میگیرند.
اگر تاندون این عضلات در محل چسبندگی خود به استخوان بازو دچار التهاب یا تاندونیت شوند، آنگاه تنیس البو در آرنج ایجاد میشود. در تنیس البو، بیشتر تاندون عضله اکستنسور کارپی رادیالیس برویس (ECRB) در نزدیکی محل اتصالش به اپی کندیل خارجی دچار تاندونیت میشود. تاندونیت منفرد در سایر اکستانسورها نادر است، حال آنکه میتواند در اکستانسور کارپی رادیالیس برویس به تنهایی رخ دهد.
علت ایجاد تنیس البو
برای اینکه علت تاندونیت در ناحیه آرنج را درک کنید، ابتدا نیاز است تا فرق تاندونیت در ناحیه آرنج و شانه را بدانید. تاندونیت در ناحیه آرنج بیشتر از نوع تنوپریوست (tenopriostis) است؛ یعنی محلی که دچار التهاب میشود، محل چسبندگی تاندون به پریوست استخوان است. دقیقا به همین دلیل است که تاندونیت در ناحیه آرنج دردناک تر از تاندونیت در ناحیه شانه است.
علت تاندونیت در ناحیه آرنج عموما به ضربات حاد مربوط نمیشود. با افزایش سن مقاومت تاندون نسبت به نیروهای کششی کاهش مییابد و با انجام فعالیت های روزمره، ممکن است دچار تاندونیت شود. از سوی دیگر، استفاده بیش از حد از عضلات اکستانسور مچ و دست در فعالیتهایی نظیر باغبانی، تنیس، گلف، دوزندگی، نجاری و خانه داری میتواند باعث ایجاد فشار بیش از حد به تاندون عضلات مذکور شود و تنیس البو را ایجاد کند.
علائم تنیس البو
درد در ناحیه خارجی مفصل آرنج میتواند اصلیترین علامت تنیس البو باشد. اغلب شروع ضایعه تدریجی است و با حرکاتی که به نحوی حرکات مچ را درگیر میکند، مرتبط است. درد در تنیس البو، علاوه بر ناحیه خارجی مفصل آرنج، گاهی به اندکی بالاتر و پایین تر نیز انتشار مییابد. برای تشدید شدن علائم بیماری، کافی است که عضله اکستنسور کارپی رادیالیس برویس را بکشید.
برای کشیدن این عضله، مفصل آرنج خود را صاف کنید و سعی کنید تا کف دستتان را با ساعد نزدیک کنید. با این کار درد در ناحیه آرنج تشدید میشود.
تستهای تشخیصی برای تنیس البو
برای اینکه درمانگر بتواند تشخیص قطعی برای تنیس البو را ثبت کند، نیاز است تا تستهای بالینی مختلفی را انجام دهد. با انجام این تستها درمانگر متوجه میشود که دقیقا کدام عضله یا کدام گروه از عضلات درگیر شدهاند. با انجام این تستها درمانگر قادر میشود تا بهترین تمرینات و مداخلات را برگزیند.
-
تست تنیس البو (Palpating test)
مراحل زیر را برای انجام این تست انجام دهید.
-
- در مقابل یک میز بنشینید و دست خودتان را با آرنج صاف روی میز قرار دهید.
- با دست سالم فشار ملایمی به قسمت خارجی مفصل آرنج وارد کنید.
- هرگونه درد، حساسیت به لمس یا التهاب نشانه تنیس البو است.
-
تست تنیس البو (The coffee cup test)
مراحل زیر را برای انجام این تست انجام دهید.
-
- برای انجام این تست، کافیست که فنجان کافه یا یک بطری شیر را در دست بگیرید.
- درد در ناحیه آرنج نشانه تنیس البو است.
-
تست تنیس البو (Resistance test)
مراحل زیر را برای انجام این تست انجام دهید.
-
- در مقابل یک میز بنشینید و دست خودتان را با آرنج صاف، طوری که کف دست روی میز باشد قرار دهید.
- دست سالم را رویِ قسمت پشت دست قرار دهید.
- با دست سالم روی دست مبتلا فشار وارد کنید و در عین حال سعی کنید تا کف دست مبتلا را از میز جدا کنید.
- درد در ناحیه آرنج نشانه تنیس البو است.
-
تست تنیس البو (Middle finger resistance test)
مراحل زیر را برای انجام این تست انجام دهید.
-
- دست مبتلا خود را با آرنج صاف، در حالی که کف دست رو به بالا است، به سمت جلو متمایل کنید.
- سعی کنید تا انگشت وسط خود را با دست سالم به سمت کف دست خم کنید.
- در عین حال در برابر حرکت قبل مقاومت کنید (اجازه ندهید که انگشت وسط خم شود).
- درد در ناحیه آرنج نشانه تنیس البو است.
دقت کنید که کف دست مانند شکل زیر میتواند رو به پایین نیز باشد.
-
تست تنیس البو (Chair pickup test)
مراحل زیر را برای انجام این تست انجام دهید.
- یک صندلی سبک که پشتی آن بلند است تهیه کنید.
- در پشت صندلی بایستید و دست خودتان را با آرنج صاف به سمت پشتی صندلی دراز کنید.
- با انگشت شست و انگشت وسط، پشتی صندلی را بگیرید و سعی کنید آن را بلند کنید.
- درد در ناحیه آرنج نشانه تنیش البو است.
-
تست تنیس البو (Mill test)
این تست باید توسط دکتر ارتوپد یا یک کاردرمانگر انجام شود.
- روی صندلی بنشینید و دست خودتان را به جلو دراز کنید.
- آزمونگر مچ شما را به سمت کف دست خم میکند.
- سپس آزمونگر ساعد شما را به سمت داخل میچرخاند و اپی کندیل خارجی شما را با دست دیگر تست میکند.
-
تست تنیس البو (Cozen test)
این تست باید توسط دکتر ارتوپد یا یک کاردرمانگر انجام شود.
- دست خود را مشت کنید و به جلو دراز کنید.
- ساعد خود را به داخل بچرخانید و سعی کنید با خم کردن مچ، مشتتان را به ساعد نزدیک کنید ( از سمت کف دست).
- آزمونگر در برابر حرکتهای مرحله قبل با یک دست خود مقاومت میدهد و با دست دیگر اپی کندیل خارجی را بررسی میکند.
درمان تنیس البو
کاردرمانی مداخلات فراوان و اثربخشی برای درمان تنیس البو دارد. از آنجایی که تنیس البو به صورت تدریجی بروز میکند و مراحل مختلفی دارد، بسته به اینکه بیماری در کدام مرحله باشد، درمان و مداخلات کاردرمانی نیز متفاوت خواهد بود. برای اینکه بهتر و بیشتر با مداخلات کاردرمانی در تنیس البو آشنا شوید، ما در ادامه، مراحل مختلف این بیماری را برای شما شرح میدهیم و سپس مداخلات کاردرمانی در آن مرحله را به طور خلاصه بیان میکنیم.
-
تنیس البو حاد
در این مرحله، همان طور که از نام آن پیداست، بیماری در بدترین شرایط خود قرار دارد. با توجه به شرایط بیمار و میزان درد او، کاردرمانی در این مرحله سعی میکند تا درد و التهاب را کاهش دهد. بخشی از مداخلات کاردرمانی در این مرحله از بیماری به شرح زیر است:
-
- استفاده از یخ در محله ضایعه
- تجویز اسپیلنت کوکاپ (cockup) برای استراحت تاندونهای فلکسور
- استرچ عضلات به منظور جلوگیری از کوتاهی
- ماساژ فریکشن عرضی به صورت عمقی که بهتر است در حالت کشش عضله انجام شود.
- محدود کردن حرکات ظریف انگشتان و گریپ
-
تنیس البو تحت حاد
در این مرحله، بیماری در سطح میانی است و هدف کاردرمانی تقویت عضلات و آغاز فعالیتهای فانکشنال است. بخشی از مداخلات کاردرمانی در این مرحله از بیماری به شرح زیر است:
-
- استرچ بدون درد
- ماساژ فریکشن عرضی قبل از انجام تمرینات
- شروع فعالیت ها با انقباض اکسنتریک
- تقویت ثبات دهندههای شانه (زیرا هر حرکتی که در آرنج اتفاق میافتد، نیازمند ثبات در مفصل شانه است)
-
تنیس البو مزمن
در این مرحله از بیماری، همان طور که از نام آن پیداست، شاید بیمار درگیری زیادی با بیماری نداشته باشد و فقط دردهای خفیفی در ناحیه آرنج احساس کند. هدف کاردرمانی در این مرحله از بیماری، بازگشت به ورزش و فعالیتهای قبلی بیمار، بدون عود علائم است. بخشی از مداخلات کاردرمانی در این مرحله به شرح زیر است:
-
- ادامه تمرینات در مراحل قبل
- آغاز هدفمند فعالیتهای stressfull
- بازسازی تدریجی تمرینات دردناک برای بازگشت به فعالیتهای قبلی
لازم به ذکر است که مداخلات کاردرمانی به طور خلاصه و با هدف آشنایی شما با مداخلات این رشته نوشته شده است. شما میتوانید با مداخلات بیشتری از این رشته توانبخشی آشنا شوید.
تمرینات تنیس البو
هرچند حضور در جلسات کاردرمانی برای درمان تنیس البو اجتناب ناپذیر است، اما ورزش و تمرین در خانه برای رفع این بیماری نیز نیاز است. تیم kardarmani.info بروشوری برای شما تهیه کرده است که میتوانید از همین بخش از سایت دانلود کنید و تمرینات موجود در آن را در خانه انجام دهید. با مراجعه به کاردرمانی و انجام تمرینات در خانه، بهترین نتیجه برای شما حاصل خواهد شد و دوره بیماری به کمترین زمان ممکن تقلیل خواهد یافت.
راه رهایی از تنیس البو
برای اینکه به طور کامل از شر درد در ناحیه آرنج خلاص شوید و معضل تنیس البو را برطرف کنید، نیاز است که نسبت به این بیماری آشنایی داشته باشید. ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را با تنیس البو و آنچه که باعث این بیماری میشود آشنا کنیم. در ادامه به شما گفتیم که چگونه با کاردرمانی و مداخلات آن میتوانید روند درمان را طی کنید. تمرین در خانه نیز یکی از مکملهایی است که در کنار کاردرمانی میتواند بسیار سودمند باشد. اگر به طور منظم این روند را پیش بگیرید، درمان تنیس البو قطعی خواهد بود.