کار گروهی در کاردرمانی | فواید و مزایای کار گروهی در مداخلات کاردرمانی چیست؟
افرادی که ارائه خدمات به مراجعان کاردرمانی را بر عهده دارند شامل دو گروه بوده و توسط رشته کاردرمانی مورد پذیرش هستند.
کاردرمانگر کسی است که به طور مستقل میتواند مداخلات کاردرمانی را روی مراجعان اعمال کند، در حالی که کمک کاردرمانگر باید تحت نظارت کاردرمانگر به انجام مداخلات بپردازد. انجام مستقل مداخلات درمانی، به این معنی نیست که کاردرمانگران در علم خود کامل هستند، بلکه آنان نیز نیاز دارند تا علم خود را همواره به روز نگه دارند. کمک کاردرمانگر در واقع همان پرسنلی هستند که در یک کلینیک کاردرمانی به انجام مداخلات میپردازند. در واقع کار گروهی در کاردرمانی میتواند به شدت کمک کننده باشد.
گاهی برای دریافت بهترین خدمات با کمترین هزینه، مداخلات توسط کمک کاردرمانگر انجام میشود. کمک کاردرمانگران باید شایستگی لازم برای انجام مداخلات را داشته باشند. گاهی نیاز است که این افراد گواهیهای خاصی را در یک زمینه دریافت کنند تا صلاحیت آنها مورد تایید واقع شود. در نهایت تمام مسئولیت با فرد کاردرمانگر است. اینکه ارزیابی دقیق انجام دهد و گزارش عملکرد را بنویسد، همه و همه از وظایف یک کاردرمانگر میباشد.
ارتباط میان کاردرمانگر و کمک کاردرمانگر؛ کار گروهی در کاردرمانی
همبستگی و کار گروهی در کاردرمانی و ارتباط میان دو گروه از افراد، بستگی به فاکتورهای مختلفی دارد. یکی از مهمترین فاکتورها، میزان شایستگی و مهارت فرد کمک کاردرمانگر میباشد. AOTA فاکتورهای مختلفی نظیر پیچیدگی و سختی شرایط مراجع، نوع مداخلاتی که دسترسی به اهداف را ممکن میسازد و الزامات انجام مداخلات را در نظر گرفته است تا در نهایت تعیین کند که برای دادن سرویس به مراجع، به کاردرمانگر نیاز است و یا این عمل میتواند توسط یک کمک کاردرمانگر صورت بگیرد.
«به لطف وجود کمک کاردرمانگر، این امکان برای کاردرمانگران به وجود آمده است تا در یک زمان بتوانند کیسهای بیشتری را کنترل کنند و خدمات حرفهایتر و وسیعتری را در یک زمانِ واحد ارائه دهند.»
کمک کاردرمانگر چه کارهایی انجام می دهد؟؛ کار گروهی در کاردرمانی
همان طور که در بالا اشاره شد، برای محول کردن کار به کمک کاردرمانگر، شرایط مختلفی وجود دارد؛ اما به طور کلی میتوان وظایف زیر را برای یک کمک کاردرمانگر در نظر گرفت:
- اجرای غربالگریهای مختلف به کمک ابزارها، مانند سنجش دامنه حرکتی، مصاحبه و پر کردن پرسشنامه، ارزیابی فعالیتهای روزمره و سایر وظایفی که از پروتکل مشخص و خاصی پیروی میکند.
- کمک کردن به مراجع و کاردرمانگر برای پیشرفت قسمتی از مداخلات ( مثلا زمانی که پوشیدن لباس آموزش داده میشود. )
- انجام مداخلات با نظارت کاردرمانگر در زمینههای، ADL، بازی، اوقات فراغت و کار. با کسب مهارتهای بیشتر و نظارت مداوم کاردرمانگر، این افراد قادر میشوند تا در دیگر زمینهها، مانند افزایش قدرت عضلات و حفظ دامنه حرکتی نیز به انجام مداخلات بپردازند.
- کمک به انتقال به مرحله بعدی درمان با آموزش دادن به خانواده مراجع
- کمک کردن در زمینه ارائهی خدمات، مانند کمک در ثبت گزارشها، کمک در انتخاب ابزار مناسب و اقدامتی از این دست.
- تحت نظارت کاردرمانگر، میتواند مراجع، خانوادهها یا اجتماع را در زمینه خدمات کاردرمانی آموزش دهد.
گروه خدمات در کلینیکهای کاردرمانی؛ کار گروهی در کاردرمانی
افراد کمک کاردرمانگر را نباید با افراد خدمات اشتباه بگیرید. افرادی که در کلینیک وظیفه خدمات را بر عهده دارند، لزوما مهارتی در کاردرمانی ندارند و تحت نظارت مستقیم کاردرمانگر و یا کمک کاردرمانگر به فعالیتهای مختلفی نظیر، کمک در جا به جایی مراجعان، قرار دادن تجهیزات در قفسهها و اقدامات مشابه مشغول هستند. حضور این افراد در کلینیکها کمک میکند تا خدمات کاردرمانی با نظم بیشتری ارائه شود و در زمان نیز صرفهجویی شود.
تیم توانبخشی و جایگاه کاردرمانی در این تیم؛ کار گروهی در کاردرمانی
متاسفانه مفهوم تیم توانبخشی در کشور ما به خوبی درک نشده است. شاید یک مراجع، در کنار نیاز به خدمات کاردرمانی، به خدمات سایر رشتهها نیز نیاز داشته باشد و یا اینکه با همکاری رشتههای مختلف، رسیدن به اهداف درمانی آسانتر شود. وقتی که یک تیم برای درمان فردی خاص در کنار هم جمع شود، این بدان معنا است که متخصصین مختلفی با دانشِ متفاوت در زمینههای مختلف گرد هم جمع شده است و میتواند بهترین خدمات ممکن را برای فرد ارائه دهد.
«کاردرمانی نیز به عنوان یکی از رشتههای توانبخشی در این تیم حضور دارد و میتواند طیف وسیعی از مداخلات و خدمات را به افراد ارائه دهد که در مقالهای جداگانه به آن پرداختهایم. در ادامه اعضای تیم توانبخشی را به شما معرفی خواهیم کرد.»
-
مراجع؛ اهمیت کار گروهی در کاردرمانی
خود فرد بیمار و یا ناتوان، به عنوان بخشی از تیم توانبخشی است. این فرد نقش بسیار مهمی دارد و در تعیین اهداف درمانی و الویت بندی اهداف دارد. یکی از فاکتورهای مهم تیم توانبخشی این است که خدمات خود را در جهت خواستههای مراجع اعمال کند که بدون حضور مراجع در تیم توانبخشی، این کار شدنی نیست.
-
خانواده مراجع؛ لزوم کار گروهی در کاردرمانی
خانواده مراجع و یا حتی دوستان وی نیز نقش بسیار مهمی در تیم توانبخشی دارند. آنها میتوانند ساپورتهای عاطفی را برای فرد دریافت کننده خدمات فراهم کنند.
-
کاردرمانگر؛ کار گروهی در کاردرمانی
کاردرمانگرها، با توجه به دید کلیای که نسبت به وضعیت بیمار دارند، میتوانند مداخلات وسیعی در زمینههای جسمی، ذهنی و نورولوژی انجام دهند. این افراد سعی دارند تا با مداخلات خود، حداکثر استقلال ممکن را برای فرد بیمار به وجود بیاورند.
-
فیزیوتراپیست؛ ضرورت کار گروهی در کاردرمانی
فیزیوتراپی یکی از رشتههایی است که در تیم توانبخشی حضوری سازنده دارد. این افراد با مهارتهای خود میتوانند خدمات وسیعی را در زمینههای مختلف، نظیر نقصهای حرکتی، ضعف عضلات، کاهش درد، افزایش دامنه حرکتی مفاصل و ... ارائه کنند.
-
گفتاردرمانگر؛ کار گروهی در کاردرمانی
گفتار درمانگران نیز یکی دیگر از اعضای تیم توانبخشی میباشند. هنگامی که تلکم فرد دچار مشکل میشود، این افراد در تیم توانبخشی حضور مییابند و مداخلات لازم را انجام میدهند.
-
متخصص ارتز و پروتز؛ کار گروهی در کاردرمانی
ارتز و پروتز، وسیلههای کمکیای هستند که در صدمات فیزیکی کاربرد زیادی دارند. پروتزها همان وسیلههاییاند که در صورت قطع اندام، جایگزین اندام قطع شده میشوند و ارتز نیز وسیلهای کمکی است که گاهی اندام را بیحرکت میکند و گاهی نیز به حرکت آن کمک میکند. متخصص ارتز و پروتز، وظیفه ساخت این محصولات را بر عهده دارد.
-
متخصص تغذیه؛ کار گروهی در کاردرمانی
متخصص تغذیه، به عنوان یک عضو دیگر تیم توانبخشی، حضوری فعال و سازنده دارد و وی با دانش خود در زمینه تغذیه، سعی دارد تا بهترین برنامه را با توجه به شرایط مراجع به او ارائه دهد.
-
روانشناس؛ اهمیت کار گروهی در کاردرمانی
روانشناسان نیز یکی از مهمترین اعضای تیم توانبخشی هستند. این افراد نیز مداخلات و مشاورههای مختلفی را در طول دوره درمان به مراجعان ارائه میکنند.
-
مددکار اجتماعی؛ لزوم کار گروهی در کاردرمانی
مددکار اجتماعی نیز به فرد مراجع و حتی خانواده او کمک میکند تا بهترین تصمیمها را بگیرند. همچنین به عنوان یک ساپورت عاطفی و اجتماعی، این افراد می توانند نقش موثری در تیم توانبخشی داشته باشند.
-
پرستار توانبخشی؛ کار گروهی در کاردرمانی
پرستار توانبخشی، به عنوان یک عضو ثابت در تیم توانبخشی، وظایف مختلفی بر عهده دارد. متاسفانه، استفاده از این پرستارها در کشور ما هنوز رایج نیست، اما نقش این افراد در تیم توانبخشی غیر قابل انکار است.
-
متخصص طب فیزیکی؛ ضرورت کار گروهی در کاردرمانی
همان طور که از نام این افراد مشخص است، این متخصصین در زمینهی مشکلات جسمی فعالیت میکنند و با توجه به دانش خود، سعی در حل مشکلات مراجع دارند.
-
شنوایی شناس؛ لزوم انجام کار گروهی در کاردرمانی
شنوایی شناس، با توجه به ابزارها و امکانات موجود، شنوایی فرد را مورد بررسی قرار میدهد و در صورت لزوم، سمعک یا سایر وسایل کمکی برای فرد تجویز میکند.
-
اپتومتریست؛ کار گروهی در کاردرمانی
اپتومتریست یا بینایی سنج، فردی است که به طور تخصصی در زمینه بینایی فرد مداخلات و غربالگری های لازم را انجام میدهد. در صورت لزوم عینک هم میتواند تجویز کند.
کار گروهی در کاردرمانی
حتما شما هم این ضربالمثل دیگ شریکی به جوش نمیاد را شنیدهاید. اما گذشته از این ضربالمثل و مزاح نویسنده، بعضی کارها نیازمند کار تیمی و گروهیست. و در واقع یک دست هیچ وقت صدا ندارد. میبایست با کمک افراد تیم کار گروهی را به طور خوبی جلو برد. لازم به ذکر است که ما فقط قصد معرفی تیم توانبخشی و اعضای آن را داشتیم. بدون شک هر کدام از متخصصین نام برده شده، مهارتها و دانش زیادی دارند و میتوانند کمکهای بسیار زیادی در تیم توانبخشی، به مراجعان کنند. نکتهی دیگر این است که برای یک مراجع، لزوما نیاز به همهی اعضای تیم توانبخشی نیست و افراد نام برده شده، متخصصینی هستند که توانایی بالقوهی حضور در تیم توانبخشی را دارند.