مالت فینگر یا انگشت چکشی چیست؟ | انواع آسیب و نحوه درمان انگشت چکشی
گاهی اوقات پس از یک اتفاق ناگوار متوجه میشویم که انگشتان دست حتی انگشت کوچک تا چه اندازه برای زندگی حیاتی و ضروری است.
به عنوان شایعترین علت ایجاد مالت فینگر یا انگشت چکشی میتوان آسیبهای ورزشی را نام برد که در آنها یک جسم سخت به نوک انگشت فرد برخورد میکند. مالت فینگر یا انگشت چکشی به وفور در بازیکنان بیسبال مشاهده میشود زیرا در این بازی آنها باید توپ محکمی که با سرعت پرتاب شده است را با دست خود بگیرند. به همین دلیل مالت فینگر یا انگشت چکشی، انگشت بیس بال بازان نیز نام گرفته است.
در واقع علت ایجاد انگشت چکشی، خم شدن شدید بند انتهایی انگشت و کشش شدید و ناگهانی تاندون اکستانسور در این ناحیه و پارگی آن است. تاندون اکستانسور در قسمت پشت انگشت قرار گرفته و وظیفه اصلی این تاندون راست کردن (صاف کردن) بند انتهایی انگشتان است و به دلیل پارگی آن بند انتهایی انگشت خم شده و افتاده بهنظر میرسد. در برخی از انواع مالت فینگر یا انگشت چکشی تکهای از استخوان بند انگشت نیز شکسته و جدا میشود که در معرفی انواع انگشت چکشی بیشتر به آن میپردازیم.
آناتومی ناحیه انگشتان دست؛ ناحیه دست شامل چه قسمتهایی است؟
تاندون یک بافت طناب مانند است که ماهیچههای بدن ما را به استخوانها متصل میکند. همانطور که میدانیم انگشتان ما از سه بند تشکیل شده که هر کدام استخوان مربوط به خود را دارند و ماهیچههای خم و راست کننده توسط تاندون به آنها متصل میشود.
تاندونی که در بیماری مالت فینگر یا انگشت چکشی آسیب میبیند، تاندون اکستانسور یا راست کننده بوده که به بند وسط و بند انتهایی انگشتان متصل است.
نشانهها و علائم مالت فینگر یا انگشت چکشی چیست؟
مانند بسیاری از عارضههای دیگر، درد از نمایانترین علائم مالت فینگر یا انگشت چکشی است. این بیماران پس از حادثه درد زیادی را در ناحیه بند انتهایی انگشت آسیب دیده تحمل میکنند و همچنین مشاهده میکنند که محل آن متورم شده است. مالت فینگر یا انگشت چکشی سبب میشود فرد نتواند بند انتهایی انگشت خود را صاف کند و این بند در حالت خم شده باقی میماند.
بنابراین یکی از مهمترین علائم مالت فینگر یا انگشت چکشی افتادگی بند انتهایی انگشت و ناتوانی در راست کردن آن است. البته در برخی از موارد بسته به شدت آسیب، ممکن است تورم آنچنان زیاد باشد که خم شدگی بند انتهایی انگشت از نظر پنهان بماند. در ادامه علائم مالت فینگر یا انگشت چکشی را به طور خلاصه نام میبریم:
- احساس درد در ناحیه بند انتهایی انگشت و افزایش درد با لمس این منطقه
- متورم شدن و کبودی در ناحیه مفصل انتهایی انگشت
- ناتوانی در صاف کردن بند انتهایی انگشت بدون کمک دست دیگر
- بند انتهایی انگشت خم شده و افتاده است
انواع انگشت چکشی شامل چه مواردی است؟
در این مطلب در مورد علت ایجاد مالت فینگر یا انگشت چکشی صحبت کردیم و دانستیم که علت اصلی آن آسیب تاندون اکستانسور در بند انتهایی انگشت است. ضربهای که به انگشتان وارد شده و باعث ایجاد مالت فینگر یا انگشت چکشی میشود بسیار گوناگون بوده و به همین دلیل ممکن است آسیبهای مختلفی نیز ایجاد کنند که باعث مالت فینگر میشود.
به طور مثال حتی بریدگی انگشت در سطح پشتی بند انتهایی میتواند باعث پارگی تاندون شده و به ایجاد مالت فینگر یا انگشت چکشی بیانجامد. انواع انگشت چکشی در ارتباط با وجود یا عدم وجود شکستگی و کنده شدگی استخوان تقسیم بندی میشود. در ادامه انواع انگشت چکشی را نام برده ایم.
- نوع اول: در صورتی که تاندون اکستانسوری آسیب دیده اما هیچگونه شکستگی و ترک خوردگی در استخوانهای این ناحیه وجود نداشته باشد.
- نوع دوم: حالتی است که تاندون اکستانسوری دچار پارگی شده و به دلیل شدت ضربه، تکهای از استخوان دچار شکستگی شده و یا کنده شده است.
- نوع سوم: در صورتیست که در تاندون اکستانسوری پارگی رخ داده استخوان بند انگشت نیز دچار یک ترک کوچک میشود.
تشخیص انگشت چکشی چگونه است؟
در صورتی که ضربهای به انگشتان شما وارد شده و در بند انتهایی انگشت تورم ایجاد شده و احساس درد میکنید، بهتر است مسئله را جدی گرفته و سریعا به پزشک ارتوپد مراجعه کنید. تشخیص انگشت چکشی توسط پزشک ارتوپد با انجام معاینات تخصصی صورت میگیرد. پزشک متخصص علاوه بر مشاهده وضعیت انگشت برخی از تستهای تشخیصی برای مالت فینگر را انجام میدهد.
برای تشخیص انگشت چکشی معمولا به فرد گفته میشود تا یک عکس رادیولوژی نیز بگیرد. به وسیله عکسبرداری تمامی آسیبهای ایجاد شده نمایان شده و برای درمان آن بهترین تصمیم گرفته میشود.
درمان انگشت چکشی از چه طریق است؟
بیشتر افرادی که دچار مالت فینگر یا انگشت چکشی شده و به پزشک مراجعه میکنند، در ابتدا یک آتل (اسپیلنت) تجویز میشود که بند انتهایی انگشت آنها را به صورت صاف شده، بی حرکت کرده و از خم شدن آن جلوگیری میکند. درمان انگشت چکشی یا مالت فینگر بسیار حائز اهمیت است و در صورت عدم درمان باعث بدشکلی انگشتان شده و محدودیت حرکتی ایجاد میکند.
دو روش کلی برای درمان انگشت چکشی یا مالت فینگر وجود دارد که درمان جراحی و غیر جراحی هستند. البته پس از درمان جراحی نیز به برخی پروسههای درمانی مانند کاردرمانی نیاز خواهید داشت.
درمان جراحی در انگشت چکشی
در صورتی که ضربه شدید بوده و منجر به شکستگی استخوان و یا بدشکلی ناخن شده باشد، پزشک متخصص جراحی را برای فرد پیشنهاد میدهد. البته در صورت در رفتگی و نیمه دررفتگی نیز عمل جراحی انجام خواهد شد. معمولا جراحی همراه با جا اندازی استخوان و پین گذاری خواهد بود.
پین گذاری روشی است که با استفاده از میله و... تکههای استخوانی سر جای خود بی حرکت نگهداشته میشود. در مدتی که انگشت فرد جراحی و پین گذاری شده، انگشت بی حرکت شده و فرد از آن استفاده نمیکند. پین گذاری و بیحرکتی در مدت 6 الی 8 هفته ادامه خواهد داشت و در این مدت انگشت فرد ضعیف شده و برای برگشت به حالت قبلی به کاردرمانی نیاز خواهد داشت. تمرینات کاردرمانی برای برگشت هرچه سریعتر به سطح فعالیت قبلی بسیار مفید خواهد بود.
درمان غیرجراحی انگشت چکشی
تعداد زیادی از بیماران مبتلا به مالت فینگر یا انگشت چکشی به جراحی نیاز نداشته و با درمان غیر جراحی مشکلشان برطرف خواهد شد. در درمان غیر جراحی ابتدا برای فرد اسپیلنت (آتل آلومینیومی) تجویز شده و انگشت فرد به مدت 6 الی 8 هفته بی حرکت نگه داشته میشود. اسپیلنتها انواع مختلفی دارند که برای مالت فینگر وظیفه اصلی آنها بیحرکت کردن بند انتهایی انگشت در حالت صاف شده و جلوگیری از خم شدن آن است.
کاردرمانی برای مالت فینگر شامل چه اقداماتی است؟
همانطور که اشاره کردیم کاردرمانی برای مالت فینگر یا انگشت چکشی بهترین روند درمانی موجود بوده و در مدت بسیار کوتاهی فرد را به توانایی قبلی خود باز میگرداند. کاردرمانی در مراحل اولیه به کنترل درد و تورم میپردازد. با مراجعه به کاردرمانی و یک جلسه درمان به وضوح کاهش ورم و درد خود را شاهد خواهید بود.
سپس تمرینات کاردرمانی برای افزایش دامنه حرکتی و برطرف کردن بد شکلی انگشت شروع میشود. تیم kardarmani.info بروشوری را تهیه کرده است که در آن به تمرینات در خانه برای درمان انگشت چکشی یا مالت فینگر پرداخته است که در پایین این مطلب میتوانید فایل آن را دانلود کنید.
مالت فینگر یا انگشت چکشی یک عارضه در ناحیه دست و انگشتان بوده که به علت وارد آمدن ضربهای مانند برخورد توپ به انگشتان ایجاد میشود. در این بیماری فرد درد و تورم زیادی را در ناحیه بند انتهایی انگشت خود تجربه میکند و توانایی صاف کردن بند انتهایی انگشت خود را از دست میدهد. به دلیل اینکه تاندون صاف کننده انگشت در این بیماری دچار آسیب میشود بند انتهایی انگشت خم شده و توانایی صاف کردن ارادی آن از دست میرود.
در این مطلب در مورد علت ایجاد انگشت چکشی و همچنین علائم مالت فینگر صحبت کردیم. همانطور که اشاره کردیم کاردرمانی بهترین گزینه برای درمان انگشت چکشی یا مالت فینگر است که به فرد کمک میکند در کوتاهترین زمان ممکن به توانایی قبلی خود بازگشته و از درد و تورم انگشت خود رهایی یابد.