شکستگی استخوان بازو (هومروس) | معرفی راه‌های درمان قطعی و بدون بازگشت

شکستگی استخوان بازو یا شکستگی هومروس از دیگر مشکلات شایع در زمینه ارتوپدی است. شکستگی استخوان بازو 5 درصد از کل شکستگی‌

شکستگی استخوان بازو (هومروس) | معرفی راه‌های درمان قطعی و بدون بازگشت
شکستگی استخوان بازو (هومروس) | معرفی راه‌های درمان قطعی و بدون بازگشت

به طور کلی دلیل شکستگی استخوان هومروس یا بازو را می‌توان عوامل مختلفی مانند، افزایش سن، پوکی استخوان، ضربه، تصادفات و... دانست. اما در زبان علمی شکستگی استخوان به معنی از بین رفتن پیوستگی استخوان‌های بدن است و انواع مختلفی برای آن از لحاظ جابجایی استخوان و باز و بسته بودن زخم در نظر گرفته می‌شود. اما در مورد شکستگی استخوان بازو یا شکستگی هومروس باید گفت که این استخوان معمولا در اثر زمین خوردن در حالت کشیدگی دست اتفاق می‌افتد.

همانطور که می‌دانیم هر انسانی به دلیل واکنش‌های فیزیکی، به طور طبیعی در حین زمین خوردن دست‌های خود را باز می‌کند. به همین دلیل ممکن است شکستگی هومروس در اثر زمین خوردن رخ دهد. در این صورت وزن بدن ما از طریق استخوان‌های دست به بازو منتقل شده و به این ترتیب استخوان بازو دچار شکستگی می‌شود.

شکستگی استخوان بازو (هومروس) | معرفی راه‌های درمان قطعی و بدون بازگشت

شکستگی استخوان بازو (هومروس) چه علائمی دارد؟

بسیاری از افراد ممکن است بر اثر زمین خوردن دچار دردهای شدیدی در ناحیه بازوی خود شوند اما در مورد شکستگی آن تردید داشته باشند. در این بخش قصد داریم به علائم این شکستگی بپردازیم و راهکارهای مفیدی را در صورت تصادف یا زمین خوردن به شما ارائه دهیم.

 شکستگی استخوان بازو علائم خاصی دارد که در صورت مشاهده آن‌ها باید سریعا برای درمان اقدام کنید.
  • درد؛ شکستگی استخوان بازو (هومروس)

دردی که در اثر شکستگی استخوان هومروس ایجاد می‌شود بسیار دردناک‌تر و شدیدتر از آسیب‌های وارده به ماهیچه‌هاست. همچنین دقت داشته باشید که در صورت شکستگی استخوان، با لمس این ناحیه درد غیر قابل تحملی برای فرد ایجاد می‌شود. 

درد؛ شکستگی استخوان بازو

  • تورم؛ شکستگی استخوان بازو (هومروس)

معمولا پس از شکستگی استخوان، به سرعت تورم در ناحیه آسیب دیده ایجاد می‌شود. البته در صورت ایجاد شکستگی باز و ایجاد زخم و خونریزی، تورم بیشتری ایجاد شده و به وضوح قابل مشاهده است. معمولا برای مشاهده بهتر تورم بهتر است که بازوی دچار شکستگی را با بازوی سالم مقایسه کرد.

  • سایر علائم، شکستگی استخوان بازو (هومروس)

از جمله دیگر علائمی که می‌توان به وسیله آن‌ها به شکستگی استخوان بازو شک کرد، می‌توان تغییر رنگ، تغییر شکل و از کار افتادن بازو را نام برد. در صورت شکستگی هومروس معمولا رنگ پوست بازو در قسمت اسیب دیده تغییر کرده و به حالتی شبیه کبودی پیدا می‌کند.

در صورت شکستگی استخوان بازو معمولا فرد توانایی بلند کردن بازو از کنار بدن خود را ندارد یا با درد بسیار شدید و غیرقابل تحملی همراه است.

سایر علائم، شکستگی استخوان بازو (هومروس)

هومروس و آناتومی آن در شکستگی استخوان بازو

هومروس یا استخوان بازو بلندترین و بزرگترین استخوان اندام فوقانی بوده  که در اندام فوقانی ما از شانه تا آرنج امتداد یافته است. هومروس در سمت بالا (پروگزیمال) با حفره گلنوئید از استخوان کتف متصل بوده و در سمت پایین خود (دیستال) مفصل آرنج را با سر استخوان‌های رادیوس و اولنا تشکیل می‌دهد.

برای درک بهتر از هومروس یا استخوان بازو به عکس‌ زیر به دقت نگاه کنید تا هنگامی که انواع شکستگی استخوان بازو را به شما معرفی کردیم، به خوبی بتوانید تفاوت‌های آن‌ها را درک کنید.

به طور کلی این استخوان به سه قسمت پروگزیمال، دیستال و تنه (شفت) تقسیم بندی می‌شود.

هومروس و آناتومی آن در شکستگی استخوان بازو

روش‌های مراقبت و کمک‌های اولیه برای شکستگی هومروس

تصادفات یا زمین خوردن جزو اتفاقات رایجی است که معمولا هر روز در اطراف خود با آن روبرو می‌شویم. اما یکی از نکات مهم در این زمینه کمک‌های اولیه و مراقبت درست از افراد آسیب دیده است. اگر با فردی که از ناحیه بازو دچار آسیب شده و احتمال شکستگی استخوان بازو او وجود دارد روبرو شدید، به نکات زیر توجه کنید.

  1. در گام اول سعی کنید با فوریت‌های پزشکی تماس حاصل کنید.
  2. اگر شک دارید که استخوان بازو شکسته است یا خیر، بهتر است مانند یک اندام شکسته با آن رفتار کنید.
  3. بی حرکت کردن اندام آسیب دیده باعث تسکین درد او و جلوگیری از آسیب بیشتر به فرد می‌شود.
  4. اگر در مورد شکستگی استخوان هومروس شک دارید، بهتر است که آن را آتل ببندید.
  5. برای ساختن آتل می‌توانید از یک تکه چوب، دسته چتر، لوله و... استفاده کنید و یک مفصل بالا و یک مفصل پایین را پوشش دهید. 
  6. در صورت مشاهده شکستگی باز سعی نکنید استخوان را به جای اول برگردانید و صرفا آن را پانسمان کنید.
  7. توجه داشته باشید که برای آتل بندی در صورت شکستگی هومروس باید با یک پارچه دست را در حالت آرنج خم دور گردن انداخته و آن را گره بزنید.

روش‌های مراقبت و کمک‌های اولیه برای شکستگی هومروس

انواع شکستگی استخوان بازو کدامند؟

همانطور که در بخش آناتومی هومروس با ویژگی‌های ظاهری و محل قرارگیری این استخوان آشنا شدیم، دانستیم که این استخوان دارای سه بخش اصلی پروگزیمال یا سر، تنه یا شفت و دیستال است. بسته به اینکه کدام قسمت از این استخوان دچار شکستگی شود، فرد ممکن است به روش‌های درمانی متفاوتی نیاز داشته باشد. در این بخش سعی داریم انواع شکستگی بازو را به شما معرفی کنیم.

  • شکستگی پروگزیمال هومروس

این دسته از شکستگی‌های هومروس مربوط به سر این استخوان است یعنی قسمتی که با کتف مفصل گلنوهومرال را تشکیل می‌دهد. شکستگی پروگزیمال هومروس با افتادن فرد بر روی آرنج یا افتادن در حالت دست کشیده ایجاد می‌شود. البته در برخی از موارد تشنج یا شوک الکتریکی نیز ممکن است باعث ایجاد این نوع از شکستگی شود.

معمولا جوش خوردن این نوع از شکستگی استخوان بازو در حدود 6 تا 8 هفته به طول می‌انجامد. شکستگی پروگزیمال هومروس بیشتر در سالمندانی که در معرض پوکی استخوان هستند رخ می‌دهد.

شکستگی پروگزیمال هومروس | شکستگی استخوان بازو

  • شکستگی تنه هومروس

به طور کلی شکستگی تنه هومروس به حالتی اطلاق می‌شود که شکستگی در بین دو سر استخوان بازو اتفاق افتاده است. البته باید این نکته را در نظر داشت که شکستگی تنه هومروس معمولا در یک سوم میانی تنه استخوان بازو رخ می‌دهد. به طور معمول این نوع از شکستگی استخوان بازو در اثر ضربه مستقیم، نیروی پیچشی یا افتادن روی بازو ایجاد می‌شود.

معمولا زمان انتظار برای جوش خوردن استخوان در این نوع از شکستگی 8 الی 12 هفته است.
  • شکستگی دیستال هومروس

این شکستگی‌ها مربوط به انتهای استخوان بازو در نزدیک آرنج در واقع پایین‌ترین بخش هومروس بوده و یک شکستگی داخل مفصلی است. شکستگی دیستال هومروس در صورت وارد آمدن فشار از ناحیه استخوان‌های ساعد همراه با نیروهای داخل به خارج، یا خارج به داخل به این ناحیه است. این شکستگی نیز معمولا به دلیل افتادن بر روی زمین از ناحیه آرنج اتفاق می‌افتد.

در این نوع شکستگی به طور کلی 8 الی 12 هفته زمان نیاز دارد البته در شکستگی‌های باز زمان بیشتری برای ترمیم لازم است.

شکستگی دیستال هومروس | شکستگی استخوان بازو

درمان شکستگی استخوان بازو به چه صورت است؟

در شکستگی‌های مختلف معمولا بسته به اینکه میزان شکستگی چقدر باشد، درمان غیر جراحی در اولویت قرار می‌گیرد. اما در مورد شکستگی‌های همراه با جابجایی و همچنین شکستگی‌های باز، انجام جراحی و جا انداختن استخوان یا در برخی موارد پین گذاری لازم است. در هنگام شکستگی فرد بهتر است که به یک متخصص ارتوپد مراجعه کرده و با بررسی تصاویر رادیوگرافی نتیجه نهایی در مورد شیوه درمان گرفته شود.

به طور کلی روند درمان شکستگی استخوان بازو به دو صورت جراحی و غیر جراحی بوده که در این بخش از مطلب به توضیح آن می‌پردازیم.
  • درمان غیر جراحی شکستگی استخوان بازو

درمان غیر جراحی در شکستگی بازو یا شکستگی هومروس شامل آویز دست (اسلینگ)، گچ گیری، تمرینات توانبخشی و... است. در شکستگی استخوان بازو معمولا ساعد و بازو در زاویه 90 درجه فیکس شده و گچ گیری از بالای بازو شروع و تا کف دست امتداد می‌یابد. همچنین دست آسیب دیده بیمار به وسیله پارچه‌ای به دور گردن انداخته شده تا وزن اندام باعث جابجایی استخوان و جلوگیری از جوش خوردن آن نشود. درمان غیر جراحی بیشتر در زمان‌هایی که استخوان بازو جابجایی نداشته و شکستگی باز نبوده است، کاربرد دارد.

درمان غیر جراحی شکستگی استخوان بازو

  • درمان با جراحی شکستگی استخوان بازو

اگر شکستگی استخوان بازو به صورتی باشد که بین قطعات جابجایی وجود داشته یا شکستگی باز باشد، فرد نیاز به جراحی خواهد داشت. در روند جراحی پزشک متخصص ابتدا با ابزارهای خاصی شکستگی را فیکس کرده و در جای خود ثابت نگه می‌دارد. از جمله این ابزار خاص برای فیکس کردن استخوان می‌توان به پین، پلاک و پیچ اشاره کرد.

در برخی از سالمندان قسمت‌هایی از استخوان برداشته شده و یک مفصل مصنوعی جایگذاری می‌شود.

کاردرمانی در شکستگی استخوان هومروس

در صورت شکستگی استخوان بازو یا شکستگی هومروس معمولا فرد باید مدت زمان مشخصی از گچ استفاده کند. همانطور که می‌دانیم در طول این مدت اندام آسیب دیده بی‌حرکت شده و به همین دلیل ضعیف می‌گردد. همچنین فرد پس از باز کردن گچ به راحتی نمی‌تواند کارهای روزمره قبلی خود را انجام داده و به زندگی عادی برگردد.

کاردرمانی در شکستگی استخوان هومروس

پس از باز کردن گچ پزشک تصاویر رادیوگرافی را چک کرده و فرد را به فیزوتراپی یا کاردرمانی ارجاع می‌دهد. در این بخش از مطلب قصد داریم روند درمانی کاردرمانی در شکستگی استخوان هومروس را برای شما تشریح کنیم.

  • در هنگامی که دست داخل گچ است

کاردرمانی در هفته‌های اول شکستگی، یعنی زمانی که دست در گچ قرار دارد به فرد کمک می‌کند تا با مچ دست و انگشتان خود فعالیت‌های لازم را انجام دهد. کاردرمانگر در این مدت تمامی آموزش‌های لازم برای زندگی با این شرایط و استفاده از اندام شکسته را به فرد می‌دهد. کاردرمانی در این مدت از تضعیف مچ دست و انگشتان جلوگیری کرده و همچنین در هفته‌های بعد به تقویت مفصل شانه نیز می‌‌پردازد.

  • پس از باز کردن گچ

بعد از اینکه فرد گچ را از دست خود باز کرد تمرینات اندام فوقانی شروع شده و با تقویت عضلات ناحیه شانه سعی می‌شود فرد در کم‌ترین زمان ممکن به زندگی عادی خود بازگردد. این افراد پس از باز کردن گچ دچار محدودیت دامنه حرکتی بوده که تمرینات و فعالیت‌های کاردرمانی باعث افزایش دامنه حرکتی در این ناحیه شده و فرد توانایی استفاده از دست آسیب دیده خود را کسب خواهد کرد.

پس از باز کردن گچ | شکستگی استخوان بازو

طول درمان شکستگی بازو چقدر است؟

همانطور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم مدت زمان لازم برای بهبودی شکستگی استخوان بازو به شدت و نوع شکستگی بستگی دارد. اما به طور معمول مدت زمانی که پیشنهاد می‌شود گچ دست خود را تحمل کنید، از 6 تا 8 هفته است. در بررسی تمرینات کاردرمانی نیز به این نکته پرداختیم که اندام آسیب دیده فرد پس از باز کردن گچ تضعیف شده و دامنه حرکتی کاملی ندارد.

بسیاری از افراد ممکن است بپرسند که چه مدت طول می‌کشد تا اثرات شکستگی بازو به طور کامل از بین رفته و به زندگی عادی برگردیم. در پاسخ باید گفت که این دوره معمولا 3 تا 6 ماه طول می‌کشد اما در صورتی که از درمان‌های توانبخشی مانند فیزیوتراپی و کاردرمانی استفاده کنید، این مدت کوتاه‌تر خواهد بود.

طول درمان شکستگی بازو چقدر است؟

شکستگی هومروس یا شکستگی استخوان بازو یکی از شکستگی‌های رایج است که در اثر ضربه، تصادف و... برای افراد مختلف اتفاق می‌افتد. شکستگی هومروس انواع متخلفی مانند شکستگی پروگزیمال هومروس، شکستگی دیستال هومروس و شکستگی تنه هومروس را شامل می‌شود که هرکدام از آن‌ها ممکن است شدت و درمان مختلفی داشته باشند. در این مطلب از 0 تا 100 مطالبی که باید در مورد شکستگی هومروس بدانید شرح داده شده است. یکی از درمان‌های توانبخشی مفید برای شکستگی هومروس، کاردرمانی است که به بیمار کمک می‌کند در کم‌ترین زمان ممکن به زندگی قبلی خود بازگردند.