تجهیزات کلینیک کاردرمانی | مهمترین ابزارهای مورد نیاز برای کلینیک کاردرمانی
تجهیزات کلینیک کاردرمانی، از جمله مهمترین ابزارهایی هستند که به افراد در بازیابی مهارت در کارها و وظایف روزانه خود کمک میکنند.
تجهیزات کلینیک کاردرمانی به شما در افزایش بهرهوری و پاسخ مثبت به علائم بیمار، کمکهای بسیاری میکند. انواع مختلفی از تجهیزات کلینیک کاردرمانی موجوداند که برای افزایش قدرت، مهارت، دامنه عملکرد و استقلال در بیماران استفاده میشوند. به دلایل ایمنی، تجهیزات باید همیشه توسط یک کاردرمانگر و با حمایت مداوم آنها استفاده شود. در ادامه مهمترین ابزارهای مورد نیاز برای کلینیک کاردرمانی را نام برده و توضیح میدهیم.
مهمترین ابزارهای مورد نیاز برای کلینیک کاردرمانی
کاردرمانگران از تجهیزات مختلفی در کلینیک کاردرمانی استفاده میکنند، تا روند درمان مثبت و کاربردی باشد. اگر نیاز به به مراجعه به کلینیک کاردرمانی و استفاده از خدمات آن را دارید، بهتر است ابتدا با برخی از مهمترین تجهیزات کلینیک کاردرمانی آشنا شوید.
1. دستگاه آموزشِ گیت (Gait Palte)؛ تجهیزات کلینیک کاردرمانی
این دستگاه یکی از اساسیترین تجهیزات کاردرمانی است. همانطور که از نام آن مشخص است، این دستگاه به کاردرمانگر این امکان را میدهد تا تکنیکهای بازآموزی حرکتی را برای مراجع خود پیاده کند. بسیاری از مراجعهکنندگان به کلینیکهای کاردرمانی، خواستار این هستند که توانایی از دست رفته خودشان در زمینههای حرکتی را به دست بیاورند. این دستگاه با ایجاد یک تعادل خارجی برای بیماران، این امکان را فراهم میآورد تا فرد بتواند راحتتر گام بردارد و این مرحله از درمان را به نحو موثرتری پشت سر بگذارد.
این دستگاه برای بیماریهای مختلفی نظیر اسپینابیفیدا، سربرال پالزی و سایر بیماریهای رشدی و شناختی کاربرد دارد. یک کلینیک مجهز حتما چنین دستگاهی را در بین سایر دستگاه های مورد نیاز دارد.
2. واکر و رولاتورهای کودکان؛ تجهیزات کلینیک کاردرمانی
همه شما با واکر آشنا هستید. شاید فکر کنید که فرزند شما واکر شخصی خودش را احتیاج داشته باشد، اما واکر نیز یکی از تجهیزات کلینیک کاردرمانی است که وجود آن در کلینیک میتواند بسیار سودمند و مفید باشد. رولاتور هم در واقع ساختاری مشابه با واکر دارد، با این تفاوت که رولاتور در قسمت تحتانی دارای چرخ بوده و این چرخها قابلیت حرکت روی زمین را دارند. رولاتور برای افرادی مناسب است که ضعف بیشتری در اندام فوقانی داشته باشند.
واکر نیز برای افراد با ضعف اندام تحتانی مناسب است، چرا که عدم وجود چرخ در واکر، ثبات کافی و لازم را برای اندام تحتانی فراهم میکند. این واکرها و رولاتورها از تجهیزات ضروری کلینیکها بوده و ارتفاع آنها قابل تنظیم است، لذا وجود چند واکر و رولاتور در یک کلینیک کاردرمانی میتواند بسیار سودمند باشد.
3. تجهیزات وستیبولار؛ تجهیزات کلینیک کاردرمانی
از لحاظ آناتومیک، گوش انسان به سه قسمتِ گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی تقسیم میشود. گوش داخلی علاوه بر تبدیل امواج صوتی به پیام عصبی، دارای سه مجرای نیم دایره ای شکل است که حس وضعیت سر را به مغز مخابره می کند. این حس وضعیت در سر، حس وستیبولار نام دارد که اختلال در این حس، یکی از شایع ترین دلیل مشکلات در کودکان است. در یک کلینیک کاردرمانی مجهز، تجهیزات وسیبولار فراوانی یافت میشود. از تابهای مختلف در شکلهای مختلف گرفته تا هر وسیلهی دیگری که تعادل کودک و به ویژه سر او را به هم بزند.
کاردرمانگران به کمک این تجهیزات وستیبولار، سعی میکنند تا این حس مهم در بدن کودک را به تعادل برسانند. پس فراموش نکنید که تجهیزات وستیبولار یکی از مهم ترین تجهیزات کلینیکهای کاردرمانی است.
4. تجهیزات هند تراپی؛ تجهیزات کلینیک کاردرمانی
در دیدگاه آناتومی، هند از مچ دست تا نوک انگشتان را شامل میشود. یکی از تخصصهای افراد شاغل در کاردرمانی، هند تراپی است. شما به خوبی میدانید که دست یک عضو بسیار مهم و حیاتی در بدن انسان است و ما به کمک دستهایمان بسیاری از کارهای روزمرهی زندگی (ADL) را انجام میدهیم. حال به هر دلیلی، اگر اختلالی در دست انسان چه از لحاظ حسی و چه از لحاظ حرکتی رخ دهد، یک کاردرمانگر ماهر در کلینیک خود به کمک تجهیزات هند تراپی میتواند تکنیکهای خود را اعمال کند.
بدون وجود این تجهیزات مهم و ضروری، پیشرفت چندانی در وضعیت مراجع دیده نخواهد شد.
5. پارالل؛ تجهیزات کلینیک کاردرمانی
همان طور که از نام پارالل پیدا است، این وسیله به شکل دو میلهی موازی است. میلههای موازی به صورت افقی و در طول دو تا سه متر واقع شدهاند و به عنوان دستگیره برای بیمار عمل میکنند. هنگامی که فرد بیمار میخواهد راه برود، در بین میلههای موازی و افقی پارالل قرار میگیرد و از این میلهها به عنوان یک ساپورت خارجی استفاده میکند و با اطمینان بیشتری گام برمیدارد. با اینکه پارالل دستگاه پیچیدهای نیست، اما یکی از تجهیزات کلینیک کاردرمانی به شمار میرود که در امر راه رفتن و بازاموزی حرکتی بسیار مهم است.
6. تجهیزات اتاق بازی؛ تجهیزات کلینیک کاردرمانی
انتظار میرود که یک کلینیک کاردرمانی مجهز و به روز، یک اتاق بازی جداگانه داشته باشد. شاید شما ندانید که بازی چه معجزهای میتواند برای کودکان باشد. بازی نه تنها کودکان را سرگرم میکند و باعث نشاط آنها میشود، بلکه در بسیاری از موارد میتوان از آن به عنوان تکنیکهای درمانی نیز بهره برد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید کاردرمانگرها در طول دوران تحصیل خود واحدهای بازی درمانی را نیز فرامیگیرند. در اتاق بازی انتظار میرود که اسباب بازیهای مختلفی وجود داشته باشد که هم متناسب سن افراد مراجعه کننده و هم متناسب با جنس آنها باشد.
7. کف پوش کلینیک؛ تجهیزات کلینیک کاردرمانی
شاید برای شما سوال باشد که چرا کف پوش کلینیک یکی از مهمترین تجهیزات کلینیک کاردرمانی است. در محیط کلینیک امکان هر رخدادی وجود دارد. در بسیاری از کلینیکها، کودکانی را مشاهد میکنید که از لحاظ حسی، آستانهی تحریک پذیری آنها بالا است. این کودکان اصطلاحا sensory seeker یا جویندهی حس نامید میشوند.
شاید شما این افراد را با نام بیش فعال بشناسید. به هر حال امکان زمین خوردن کودک و یا جنب و جوش وی در محیط کلینیک وجود دارد. یکی کف پوش استاندارد و مطمئن از این دیدگاه که میتواند جلوی بسیاری از آسیبها را بگیرد، میتواند جز تجهیزات یک کلینیک کاردرمانی مجهز به حساب بیاید.
8. تجهیزات ارزیابی؛ تجهیزات کلینیک کاردرمانی
اگر با چارچوب مداخلات کاردرمانی آشنا باشید، به خوبی میدانید یکی از مهمترین کارهای یک کاردرمانگر ارزیابی است. کاهی مراجع توسط یک پزشک ارجاع داده میشود و گاهی نیز خودش به کاردرمانی مراجعه میکند. سوای اینکه تشخیص خاصی روی مراجع باشد یا نه، یک کاردرمانگر موظف است که ارزیابی فرد را به طور کامل و در زمینههای مورد نیاز انجام دهد.
برای ارزیابی دقیق و درست، نیاز است تا تجهیزات کلینیک کاردرمانی برای ارزیابی کامل و بی نقص باشد. تجهیزات ارزیابی اصولا وسیلههای کوچکی هستند، اما وجود آنها در کلینیک الزامی است. از فلش کارت گرفته تا تحریک کنندههای حس سطحی و عمقی، همه و همه میتوانند از تجهیزات موجود در یک کلینیک مجهز و عالی باشند.
9. تجهیزات و مدالیته های ضد درد؛ تجهیزات کلینیک کاردرمانی
درد تقریبا حسی است که در همهی مراجعان حیطهی جسمی، دیده میشود. در رشتهی کاردرمانی مدالیتهها و روشهایی وجود دارد که سسب کاهش درد میشود. به عنوان مثال، حمام پارافین یکی از این مدالیتهها میباشد که سبب کاهش درد در افراد میشود. حال یک کاردرمانگر برای استفاده از این مدالیته نیاز دارد تا تجهیزات لازم در این زمینه را نیز داشته باشد. البته مدالیتههای فراوان دیگری نیز طبق کوریکولوم رشته تعریف شده است که انتظار میرود تمام این تجهیزات مهم و ضروری در یک کلینیک مجهز وجود داشته باشد.
10. میز و صندلی؛ تجهیزات کلینیک کاردرمانی
یکی از مهمترین تجهیزات کلینیک کاردرمانی، میز و صندلی است. این میز و صندلیها باید مطابق با سن مراجعان و همچنین وضعیت کاردرمانگران طراحی شده باشد. گاهی برای اعمال تکنیکهای کاردرمانی، به یک فضای آرام و رسمیتر نیاز است. به عنوان مثال کودکان با مشکلِ ختلال یادگیری، بهتر است که پشت میز مناسب بنشینند تا تمرینات و مداخلات کاردرمانی برای آنها سودمندتر باشد.
«همچنین وجود میز و صندلی این حس را به کودک القا میکند که فقط برای بازی و تفریح به کلینیک نیامده است و قوانین کاردرمانگر با تاثیرگذاری بیشتری مورد پذیرش واقع میشود.»
در مقالهی بالا، مهمترین تجهیزات کلینیک کاردرمانی معرفی شد. امروزه به دلیل تخصصی شدن کار، بسیاری از کاردرمانگران سعی میکنند تا در یک حیطه ی مشخص کار کنند. به عنوان مثال یک کاردرمانگر با توجه به توانایی خود تصمیم میگیرد که در زمینهی ذهن کودک به فعالیت بپردازد؛ به همین دلیل دیگر تجهیزات جسمی را در این کلینیک مشاهد نخواهید کرد. تجهیزات کلینیک کاردرمانی به بسیار بیشتر از چیزی است که در بالا به آن اشاره شد، اما موارد اشاره شده از مهم ترین تجهیزات یک کلینیک است که نبود این تجهیزات در کلینیکها میتواند تاثیر درمان را کاهش دهد.