تنوسینوویت دکورون چیست؟ | مداخلات شگفتانگیز کاردرمانی در دکورون
تنوسینوویت دکورون یکی از بیماریهایی است که دو عدد از تاندون های شست را درگیر میکند. این بیماری که سبب التهاب تاندون میشود
آیا تاکنون به اهمیت انگشت شست خود فکر کردهاید؟ انگشت شست یکی از مهمترین انگشتهای دست انسان است که توسط چند عضله مختلف به حرکت درمیآید. امروز قصد داریم در این مقاله، تنوسینوویت دکورون را مورد بررسی قرار دهیم. در این بیماری التهابی، غلاف تاندونهای اکستنسور پولیسیس لونگوس EPL و ابداکتور پولیسیس لونگوس APL دچار التهاب میشود. در نتیجه این التهاب، دردی در ناحیه غلاف تاندون ایجاد میشود که برای فرد درگیر آزار دهنده است.
در این مقاله خواهید خواند که چه چیزی باعث به وجود آمدن این بیماری میشود و کاردرمانی چگونه میتواند با مداخلات توانبخشی خود این درد را ریشه کن کند. البته مطالب این مقاله به موارد گفته شده ختم نمیشود. ما سعی کردهایم تا بیماری تنوسینوویت دکورون را به زبانی ساده برای شما شرح دهیم و آگاهی شما را نسبت به این بیماریِ شایع افزایش دهیم. لطفا ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
تنوسینوویت دکورون چیست و در کدام ناحیه اتفاق میافتد؟
همان طور که میدانید، عضلات نیروی خود را به کمک بافت پیوندی به نام تاندون به استخوان منتقل میکنند. در برخی از نواحی بدن، تاندونها از درون غلافهایی عبور میکنند. اگر این غلافها به هر دلیلی دچار تورم و التهاب شوند، تنوسینوویت به وجود میآید. بنابراین تنوسینوویت را میتوان التهاب غلاف تاندون تعریف کرد.
مشاوره رایگان خدمات هوم ویزیت
کاردرمانی بهترین شیوه برای درمان دردهای فیزیکی و جسمانی است. کاردرمانگران در کاردرمانی دات اینفو مطابق با نیاز هر بیمار، بهترین برنامه درمانی را ارائه میکنند. چنانچه خود و یا نزدیکانتان به خدمات هوم ویزیت نیاز دارید، برای دریافت مشاوره رایگان با شماره زیر تماس بگیرید.
در بیماری تنوسینوویت دکورون نیز غلاف مشترک تاندونهای اکستنسور پولیسیس لونگوس EPL و ابداکتور پولیسیس لونگوس APL ملتهب میشوند و دردی را در ناحیه انتهایی استخوان رادیوس (زند زبرین) به وجود میآورد. در ادامه بیشتر و دقیقتر این بیماری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
بیماری تنوسینوویت دکورون ناشی از چیست؟
برای اینکه بیماری تنوسینوویت دکورون را خوب درک کنید، نیاز است تا آشنایی جزئی با آناتومی ناحیه مچ داشته باشید. ما سعی میکنیم تا آناتومی مچ را به زبانی ساده برای شما بگوییم. آیا میدانید عضلاتی که مچ دست و انگشتان را اکستند (صاف) میکنند در کدام قسمت بدن قرار دارند؟ عضلات اکستنسور مچ و انگشتان در قسمت پشتی ساعد قرار دارند و تقریبا بالک (حجم) عضله آنها در دو سوم تحتانی ساعد تمام میشود.
از دو سوم انتهایی ساعد، تاندون عضلات اکستانسور شروع شده و بعد از عبور از ساختاری به نام اکستانسور رتیناکولوم، وارد دست میشوند.
اکستانسور رتیناکولوم چیست؟
اکستانسور رتیناکولوم یک باند فیبروزی است که در قسمت پشت مچ قرار گرفته است. در زیر این ساختار فیبروزی، فضایی وجود دارد که ساختارهای مختلفی از آن عبور میکنند. یکی از ساختارهای عبوری از این فضا به بیماری دکورون مربوط است. در واقع منظور همان غلاف تاندونهای اکستنسوری است. در شکل به خوبی اولین کمپارتمان اکستنسوری را مشاهد میکنید که درگیری در آن ناحیه و التهاب غلاف تاندون باعث تنوسینوویت دکورون میشود.
غلاف تاندون چیست؟
غلاف تاندونها، همان طور که از نام آن پیداست، غلافی از جنس بافت پیوندی است که امکان لغزش تاندونها را فراهم میکند. به یاد بیاورید که در چند سطر بالاتر، اشاره شد که عضلات اکستنسور مچ و انگشتان در ساعد قرار گرفتهاند و به کمک تاندون است که میتوانند این نیرو را تا بند اخر انگشتان نیز انتقال دهند.
غلافی که دور تا دور تاندون را گرفته، باعث میشود تا تاندون به راحتی بلغزد و نیرو به راحتی به استخوان منتقل شود. همان طور که بیان شد، التهاب در این غلاف باعث تنوسینوویت دکورون میشود.
علل تنوسینوویت دکورون چیست؟ به چه علت به تنوسینوویت مبتلا میشویم؟
اصلیترین علت بیماری تنوسینوویت دکورون به استفاده بیش از حد از دست مربوط میشود. اگر از دست خود بیش از اندازه استفاده کنید، به مرور زمان غلاف تاندون دچار التهاب میشود و نتیجه این التهاب تننوسینویت دکورون است. حرکات تکراری-قدرتی، طولانی مدت و مقاومتی شست به صورت ابداکشن (دور کردن شست از کف دست) درد این بیماری را تشدید میکند.
فعالیتهایی مانند باز و بسته کردن در بطری، بستن و کشیدن زیپ، تایپ کردن، نواختن پیانو و ورزشهای راکتی میتوانند سبب ایجاد و تشدید بیماری تنوسینوویت دکورون شود. لذا برای پیشگیری از این بیماری باید سعی کنید تا فعالیتها را به صورت درست و در مدت زمان معقول انجام دهید و نیرویی بیش از ظرفیت تاندون بر خودتان اعمال نکنید.
از طرفی دیگر، بانوان 4 برابر بیشتر از مردان دچار بیماری تنوسینوویت دکورون میشوند، لذا جنسیت نیز یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار بر این بیماری است. این بیماری بیشتر در سن 35 تا 55 سالگی بروز میکند.
علائم و نشانههای تنوسینوویت دکورون شامل چه مواردی است؟
مهمترین نشانه بیماری تنوسینوویت دکورون درد است. هنگامی که فرد فعالیتی انجام دهد که تاندون دو عضله اکستنسور پولیسیس لنگوس EPL و ابداکتور پولیسیس لونگوس APL مورد کشش یا تنشن قرار گیرند، درد این بیماری تشدید میشود. از آنجایی که این بیماری یک بیماری التهابی است، تورم در ناحیه درگیر نیز مشاهده میشود.
به تبع تورم، جریان خون به ناحیه افزایش یافته است و ممکن است قرمز نیز شود. پزشک متخصص با انجام تستهای مخصوصی میتواند این بیماری را تشخیص دهد. درد یکی از حسهای حیاتی در بدن انسان است که به بقای او کمک میکند. با احساس درد در ناحیه انتهایی استخوان رادیوس (زند زبرین) بهتر است که به کاردرمانی مراجعه کنید.
تشخیص تنوسینوویت دکورون چگونه است؟
معروفترین تست برای تشخیص تنوسینوویت دکورون، تست فینکل اشتاین است. البته گاهی برای تشخیص از ابداکشن و اکستنشن مقاومتی نیز استفاده میشود. حال بیماری چگونه باید تست فینکل اشتاین را انجام دهد؟ برای انجام این تست، ابتدا بیمار انگشت شست خود را خم میکند و در کف دست قرار میدهد. سپس سایر انگشتان را نیز خم میکند و به نوعی دستش را مشت میکند.
سپس آزمونگر از بیمار میخواهد که مچ خود را به سمت خارج ساعد خم کند. درد در ناحیه داخلی مچ نشانه تنوسینوویت دکورون است. برای اینکه نحوه انجام تست را بهتر درک کنید می توانید به شکل بالا نگاه کنید.
درمان تنوسینوویت دکورون به چه شکل است؟
برای درمان بیماری تنوسینوویت دکورون به طور کلی دو نوع درمان جراحی و غیر جراحی وجود دارد. بهترین و کم هزینه ترین روش ممکن، درمان غیر جراحی و توانبخشی است، اما گاهی جراحی غیر قابل اجتناب است. در ادامه ما توانبخشی و درمان به کمک کاردرمانی برای رفع تنوسینویت دکورون را شرح خواهیم داد. همچنین به توانبخشی بعد از جراحی نیز اشاره خواهیم کرد.
درمان غیرجراحی تنوسینوویت دکورون
درمان غیر جراحی در دو مرحله، برای بیماری تنوسینوویت دکورون، مداخلات خود را اعمال میکند. از آنجایی که سیر بیماری از شروع تا پایان یکنواخت نیست، این دو مرحله روند درمان را کارسازتر میکنند. در ادامه به طور خلاصه اقدامات کاردرمانی در هر مرحله را شرح خواهیم داد.
-
فاز اول (هفته های 1-4)
برای درمان بیماری تنوسینوویت دکورون به طور کلی دو نوع درمان جراحی و غیر جراحی وجود دارد. بهترین و کم هزینه ترین روش ممکن، درمان غیر جراحی و توانبخشی است، اما گاهی جراحی غیر قابل اجتناب است. در ادامه ما توانبخشی و درمان به کمک کاردرمانی برای رفع تنوسینویت دکورون را شرح خواهیم داد. همچنین به توانبخشی بعد از جراحی نیز اشاره خواهیم کرد.
-
فاز اول (هفته های 1-4)
کاهش درد و التهاب از مهمترین اقدامات کاردرمانی در این مرحله است. کاردرمانگر مشاورههای لازم را بیمار میدهد تا از تاندونهای درگیر خود کم ترین استفاده ممکن را بکند. برای استراحت تاندونها در کمپارتمان اول اکستانسوری، ممکن است اسپیلنت long opponens یا thumb spica تجویز شود.
در این صورت بیمار باید اسپیلنت را در تمام مدت شب و روز بپوشد. تنها در هنگام نظافت و تمرین میتواند اسپیلنت را در بیاورد. همچنین نیاز است تا در طول تمرینات و برای جلوگیری از خشکی مفصل، حرکات آرام اکتیو و پسیو در شست انجام شود.
-
فاز دوم (هفته های 4-12)
اگر برنامه درمانی در فاز اول بیماری موفقیت آمیز بود، فرد وارد فاز دوم میشود. در فاز دوم بیمار فقط اسپیلنت را شبها میپوشد و ساعت استفاده از آن را به حداقل میرساند. کاردرمانی نیز در این مرحله سعی میکند تا تکنیکهای مراقبت از شست را به بیمار آموزش دهد که به شرح زیر است:
- اجتناب از pinch طولانی مدت
- اجتناب از فلکشن قوی و طولانی شست
- اجتناب از حرکات تکراری شست
- اجتناب از pinch و grip با حرکات تکراری مچ در هر صفحه
- در عین حال، کاردرمانگر سعی میکند تا تمرینات ایزومتریک سبک را آغاز کند و رفته رفته آن را به سوی تمرینات ایزوتونیک سوق دهد.
درمان جراحی تنوسینوویت دکورون
اگر پس از 3 تا 6 هفته کاردرمانی، علائم بیماری کنترل نشود؛ جراحی توصیه میشود. در جراحی کمپارتمان اول اکستانسوری تحت عمل واقع میشود و فشار از روی تاندونها برداشته میشود و ضایعات آنان ترمیم میگردد. سپس بعد از جراحی بیمار به کاردرمانی ارجاع داده میشود و اقدامات زیر برای وی انجام میشود:
- کنترل اِدم و ماساژ بافت اسکار
- تمرینات غیر مقاومتی در ناحیه پروگزیمال اندام فوقانی
- تمرینات تاندون گلایدینگ برای انگشتان سالم
- اجرای برنامه حساسیت زدایی
تمرینات ورزشی در درمان تنوسینوویت دکورون تا چه اندازه موثر است؟
علاوه بر کاردرمانی، تمرینات در خانه برای درمان بیماری دکورون نیز ضروری و اجتناب ناپذیر است. تیم kardarmani.info برای شما بروشوری تهیه کرده است که میتوانید آن را از همین بخش دانلود کنید و تمرینات را به طور منظم انجام دهید. سعی کنید تا تمرینات را مطابق با مطالب درج شده در بروشور انجام دهید. همچنین این نکته را بدانید که این تمرینات در کنار جلسات منظم کاردرمانی پاسخگو است و شما را از مراجعه به کلینیک معاف نمیکند.
برای اینکه به بیماری دکورون مبتلا نشوید، نیاز تا از حرکات تکراری دست جلو گیری کنید. اگر کار شما به نحوی است که حرکات تکراری در آن زیاد است، استراحت لازم در حین کار به دستتان بدهید. با این حال، اگر باز هم تنوسینوویت دکورون سراغ شما آمد، بهترین گزینه مراجعه به کلینیک کاردرمانی است. اگر زود اقدام کنید و در مرحله اول بیماری روند درمان را آغاز کنید، نتایج درمان نیز بهتر و زودتر حاصل میگردد.