10 ویژگی یک کاردرمانگر خوب | بهترین دکتر کاردرمانی چه خصوصیاتی دارد؟

به طور کلی یک کاردرمانگر خوب باید نسبت به بیماران، احساس مسئولیت‌پذیری، شفقت، صداقت و توجه داشته باشد. علاوه بر این یک کاردرمانگر

10 ویژگی یک کاردرمانگر خوب | بهترین دکتر کاردرمانی چه خصوصیاتی دارد؟
10 ویژگی یک کاردرمانگر خوب | بهترین دکتر کاردرمانی

امروزه شرایط تحصیل در رشته کاردرمانی، در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا فراهم شده است، اما آنچه که اهمیت دارد، این است که افراد تحصیل کننده در این رشته، واحدهای درسی خود را به بهترین نحو مطالعه کرده و با کسب نمرات بالا بتوانند درس‌هایشان را پاس کنند. بدون شک یک کاردرمانگر خوب، در طول دوره‌ تحصیل سعی می‌کند تا تمام منابع درسی را که طبق کوریکولوم رشته تعریف شده است مطالعه کند. اگر این مطالعات به خوبی صورت بگیرد، بدون شک در آینده آن فرد جز یک متخصص کاردرمانی خوب خواهد شد. 

10 ویژگی یک کاردرمانگر خوب شامل چه مواردی است؟

کاردرمانگران باید توانایی‌های شناختی برای درک و توسعه دانش نظری و تخصص فنی برای همکاری با همکاران، مراجعان، همراهان بیمار، پزشکان، و ... را داشته باشند. در زیر به برخی از ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب اشاره می‌کنیم.

10 ویژگی یک کاردرمانگر خوب شامل چه مواردی است؟

با تجربه بودن؛ 10 ویژگی یک کاردرمانگر خوب

تجربه یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب است. در کنار کیفیت علمی، تجربه بالینی نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. همه‌ ما می ‌دانیم که کاردرمانی جز علوم تجربی است، لذا اهمیت تجربه به خودی خود غیر قابل انکار است. تجربه‌ کافی در کار بالینی سبب می‌شود تا رفتار درمانگر پخته‌تر باشد و اهداف و پروتکل‌های درمانی وی، واقع گرایانه و مثمرثمرتر واقع شود. همان طور که می‌دانید، تجربه یک کاردرمانگر خوب، ثمره‌ تلاش بسیار در کار بالینی است که به سادگی به دست نمی‌آید.

صبور بودن؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

پروسه کاردرمانی، یک پروسه طولانی مدت است. گاهی افرادی که به کاردرمانی مراجعه می‌کنند، تا سال‌ها نیز در ارتباط با درمانگر باقی می‌مانند. گاهی نیز سیر پیشرفت مراجعان بسیار کند است. یک کاردرمانگر خوب، نه تنها حس صبوری را در خود پرورش می‌دهد، بلکه باید سعی کند تا این حس را در مراجع و خانواده او نیز ایجاد کند. گاهی برنامه‌های درمانی، طبق زمان‌بندیِ از قبل پیش‌بینی شده، جلو نمی‌رود. در اینگونه موارد، انتظار می‌رود که یک کاردرمانگر خوب صبوری پیشه کند و به کار و رشته خود ایمان داشته باشد.

 شرکت در وبینارها و افزایش دانش؛ خصوصیات یک کاردرمانگر خوب

پس از فارغ التحصیل شدن در رشته‌ کاردرمانی، فرد صلاحیت کار کردن به عنوان یک کاردرمانگر را دارد. اما نیاز است که به عنوان یک کاردرمانگر خوب، پیوسته و همواره در وبینارهای بازآموزی و علمی شرکت کرد. این وبینارها باعث می‌شوند تا علم کاردرمانگر بروز بماند و وی از آخرین یافته‌های رشته مطلع شود. بدین صورت است که فرد شرکت کننده در اینگونه وبینارها می‌تواند به عنوان یک کاردرمانگر خوب، بهترین مداخلات را برای مراجعان خود انجام دهد.

رعایت کردن کدهای اخلاقی؛ 10 ویژگی یک کاردرمانگر خوب

در کنار مفهوم واژه‌ اخلاق که به صورت عمومی کاربرد دارد، کاردرمانگران در طول تحصیل، واحدِ اخلاق حرفه‌ای را نیز پاس می‌کنند. در این واحدِ درسی، کدهایی وجود دارد که رفتار یک کاردرمانگر خوب و حرفه‌ای را شرح می‌دهد. گاهی در حین کار کردن، مشکلاتی به وجود می‌آید که از یک کاردرمانگر خوب انتظار می‌رود در این مواقع، مطابق با کدهای اخلاقی عمل کند و اخلاق حرفه‌ای را زیر پا نگذارد.

 کلی نگر بودن؛ ده ویژگی یک کاردرمانگر خوب

اخلاق نیکو | کاردرمانگر خوب

یکی از ویژگی‌های رشته کاردرمانی، کلی نگر بودن است. در این رشته، فرد مراجعه کننده به کاردرمانی به عنوان یک کل در نظر گرفته می‌شود و از یک کاردرمانگر خوب انتظار می‌رود تا تمام جنبه‌های زندگی فرد را مورد توجه قرار دهد و از دیدگاه هالستیک خود خارج نشود. اگر این دید کلی به مراجع از بین برود، بسیاری از مزایای مداخلات نیز از بین خواهد رفت؛ لذا کاردرمان حرفه‌ای همیشه سعی می‌کند تا تمام جنبه‌های روحی، ذهنی و جسمی فرد را در نظر بگیرد و مطابق با این جنبه‌ها، مداخلاتش را انجام دهد.

اخلاق نیکو داشتن؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

در کنار اخلاق حرفه‌ای، اخلاق نیکو نیز یکی دیگر از ویژگی‌های کاردرمانگر خوب است. کاردرمانی یک رشته‌ سخت و طاقت فرسا است. این خستگی نباید در اخلاق کاردرمانگر تاثیر بگذارد و سبب تند خویی یا بداخلاقی وی در محیط کار شود. همان طور که می‌دانید، بخش عظیمی از مراجع کنندگان به کلینیک‌های کاردرمانی، کودکان هستند. همین موضوع اخلاق نیکو را بیش از پیش برجسته می‌کند.

اخلاق نیکو داشتن؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

شاید بد اخلاقی کاردرمانگر سبب شود تا کودک احساس خوبی از حضور در کلینیک نداشته باشد و تمایل او برای ادامه‌ روند درمان از بین برود، لذا این امر سبب می‌شود تا آن کودک فرصتِ بهبودی و کسب استقلال را از دست بدهد.

رعایت چارچوب مرجع‌های کاردرمانی؛ 10 ویژگی یک کاردرمانگر خوب

در طول دوران تحصیل، دانشجویان رشته‌ کاردرمانی تعلیم داده می‌شوند تا بر اساس چارچوب مرجع‌های این رشته عمل کنند. چارچوب مرجع، راهنمای عملی است که یک کاردرمانگر خوب، موظف است مطابق با آن چارچوب رفتار کند. این چارچوب‌ها سبب می‌شود تا تمامی رفتار و عملکردهای یک کاردرمانگر، پایه‌ علمی داشته باشد و اهمیت و ضرورت مداخلات انجام شده برای کاردرمانگر مشخص و واضح باشد.

کار کردن به صورت گروهی؛ خصوصیات کاردرمانگر خوب

کار کردن به صورت گروهی | کاردرمانگر خوب

گاهی فرد مراجعه کننده به کاردرمانی، در کنار نیاز به مداخلات کاردرمانی، شاید به مداخلات سایر رشته‌های توانبخشی نیز نیاز داشته باشد. از یک کاردرمانگر خوب، انتظار می‌رود تا در صورت تشخیص این نیاز، خانواده‌ مراجع را راهنمایی کند تا از خدمات سایر رشته ‌ها نیز بهره بگیرند. گاهی نیز یک کاردرمانگر نیاز دارد تا با سایر افراد متخصص مشورت کند تا بهترین پروتکل درمانی را برای مراجع خود بنویسد. در این زمان است که کار گروهی، بهترین گزینه‌ ممکن است.

واقع بین بودن؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

آخرین ویژگی‌ای که از یک کاردرمانگر خوب در این مقاله بررسی می‌شود، واقع بین بودن وی خواهد بود. گاهی خانواده‌ها از کاردرمانگران درباره‌ وضع کودکِ خود سوال می‌کنند. یک کاردرمانگر خوب نباید امید واهی به خانواده‌ مراجع بدهد و امید و انگیزه‌ بیهوده در آن‌ها ایجاد کند. در اینگونه موارد، انتظار می‌رود تا کاردرمانگر به صورت واقع بینانه عمل کند و هیچ واقعیتی را از خانواده‌ مراجع کتمان نکند.

واقع بین بودن؛ ویژگی‌های یک کاردرمانگر خوب

بهترین کاردرمانگر به طور خلاصه چه خصوصیاتی دارد؟

همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد، ویژگی‌های دیگری نیز می‌توان برای یک کاردرمانگر خوب برشمرد، لذا ویژگی‌های یک کاردرمانگر به موارد ذکر شده محدود نمی‌شود. در نهایت کاردرمانگری می‌تواند بهترین عملکرد را داشته باشد که تمام ویژگی‌های ذکر شده در بالا را در خود پرورش دهد و سعی کند تا مراجع و خانواده‌ او را در اولویت قرار دهد.