ارتباط دیابت و سکته مغزی | دیابت چه تأثیری بر سکته مغزی دارد؟

یکی از ریسک فاکتورهای سکته مغزی بیماری دیابت است که احتمال ایجاد سکته مغزی را در سالمندان تا حدود زیادی افزایش می‌دهد. بیماری دیابت یکی از مشکلات شایع در جامعه ما است که تعداد زیادی از سالمندان در کشور ما با این بیماری دست و پنجه نرم می‌کنند.

ارتباط دیابت و سکته مغزی | دیابت چه تأثیری بر سکته مغزی دارد؟
ارتباط دیابت و سکته مغزی | دیابت چه تأثیری بر سکته مغزی دارد؟

بیماری دیابت که دیابت شیرین نیز نامیده می‌شود، به وضعیتی اطلاق می‌شود که قند خون فرد بالاتر از حد طبیعی بوده و بدن فرد توانایی کاهش آن را ندارد. نکته بسیار مهمی که در مورد دیابت و سکته مغزی وجود دارد این است که بر اساس آمارهای سازمان‌ بهداشت آمریکا، افرادی که به دیابت مبتلا هستند، دو برابر سایر افراد دچار سکته مغزی می‌شوند.

نکته مهم دیگر اینکه افراد مبتلا به دیابت معمولا در سنین پایین‌تری نسبت به افراد دیگر دچار سکته مغزی می‌شوند. بر اساس آمارهای سازمان بهداشت امریکا، به طور متوسط در هر 2 دقیقه یک فرد مبتلا به دیابت، به دلیل سکته مغزی در بیمارستان‌ بستری می‌شود. به دلیل افزایش روز افزون آمار سکته مغزی در سراسر جهان، بهتر است که در مورد بیماری‌هایی که زمینه سکته مغزی را ایجاد می‌کنند اطلاعات بیشتری کسب کنیم و مواظب خود و اطرافیانمان باشیم.

ارتباط دیابت و سکته مغزی | دیابت چه تأثیری بر سکته مغزی دارد؟

 دیابت و سکته مغزی چه ارتباطی باهم دارند؟

ارتباط بین دیابت و سکته مغزی را باید در نحوه کنترل گلوکز خون توسط بدن، به منظور تولید انرژی جستجو کرد. بیشتر مواد غذایی که مصرف می‌کنیم در بدن به گلوکز تجزیه شده و برای بدن انرژی تولید می‌کند. گلوکز حاصل از مواد غذایی وارد جریان خون فرد شده و از طریق رگ‌های خونی به سلول‌های بدن می‌رسد.

برای اینکه گلوکز از طریق مویرگ‌ها وارد سلول‌های بدن شود و انرژی لازم تأمین شود، به هورمونی به نام انسولین نیاز است.

پانکراس یا لوزالمعده یکی از ارگان‌های بدن ما بوده که هورمون انسولین را برای بدن تولید می‌کند که در افراد مبتلا به دیابت نوع 1، توانایی تولید انسولین ندارد. در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 پانکراس انسولین مورد نیاز را تولید می‌کند اما سلول‌های بدن توانایی جذب آن را ندارند. به این ترتیب در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 انسولین زیادی در خون تجمع یافته اما سلول‌ها انرژی مورد نیاز خود را دریافت نمی‌کنند.

 دیابت و سکته مغزی چه ارتباطی باهم دارند؟

به این ترتیب با گذشت زمان در بدن افراد دیابتی سطح بالای گلوکز موجود در خون باعث افزایش رسوبات چربی در رگ‌های خونی شده و احتمال لخته شدن و مسدود شدن رگ‌های خونی افزایش پیدا می‌کند. همانطور که می‌دانیم یکی از مهم‌ترین دلایل سکته مغزی ایجاد لخته خون در رگ‌های مغزی است و به این ترتیب دیابت می‌تواند احتمال ابتلا به سکته مغزی را افزایش دهد.

مشاوره رایگان خدمات هوم ویزیت

کاردرمانی بهترین شیوه برای درمان دردهای فیزیکی و جسمانی است. کاردرمانگران در کاردرمانی دات اینفو مطابق با نیاز هر بیمار، بهترین برنامه درمانی را ارائه می‌کنند. چنانچه خود و یا نزدیکانتان به خدمات هوم ویزیت نیاز دارید، برای دریافت مشاوره رایگان با شماره زیر تماس بگیرید. 

چگونه از سکته مغزی جلوگیری کنیم؟؛ ارتباط دیابت و سکته مغزی

همانطور که اشاره کردیم در افراد مبتلا به دیابت احتمال سکته مغزی به دلیل افزایش تجمع گلوکز و رسوبات چربی در رگ‌های خونی بسیار بیشتر از افراد سالم است. به این ترتیب افراد مبتلا به دیابت باید بسیار مراقب باشند تا از سکته مغزی جلوگیری کنند. اما سوال مهم اینجاست که افراد مبتلا به دیابت برای جلوگیری از سکته مغزی چه کاری می‌توانند بکنند؟

چگونه از سکته مغزی جلوگیری کنیم؟؛ ارتباط دیابت و سکته مغزی

مهم‌ترین اقدامی که بیماران دیابتی باید انجام دهند، انجام منظم آزمایشات و ویزیت پزشک متخصص برای چک کردن سلامتی خود است. در ادامه چند مورد از مهم‌ترین فاکتورهایی که در بدن افراد دیابتی باید مورد بررسی قرار گیرد را نام می‌بریم.

آزمایش A1C هموگلوبین؛ ارتباط دیابت و سکته مغزی

آزمایش A1C سطح هموگوبین خونی که گلوکز به آن متصل است را می‌سنجد و در واقع همان تست قند خون به شمار می‌رود. این آزمایش میزان متوسط قند خون را در سه ماه اخیر نشان می‌دهد. همانطور که می‌دانیم میزان قند خون افراد در طول شبانه روز و بسته به عوامل مختلفی، بسیار متفاوت است و ممکن است افراد با تست قند خون لحظه‌ای خود متوجه آن نشوند.

آزمایش A1C هموگلوبین؛ ارتباط دیابت و سکته مغزی

بیماران دیابتی باید در طول سال حداقل 2 یا سه بار این آزمایش را انجام دهند تا در مورد تحت کنترل بودن قند خون خود اطمینان حاصل کنند. نتایج این آزمایش با درصد نمایش داده می‌شود که این عدد برای افراد مبتلا به دیابت بالاتر از 6.5% است. بیماران دیابتی برای جلوگیری از احتمال سکته مغزی باید سعی کنند این مقدار را همیشه زیر 7% نگه‌دارند.

آزمایش فشار خون؛ ارتباط دیابت و سکته مغزی

فشار خون، فشاری است که قلب افراد برای پمپاژ خون به دیواره رگ‌ها وارد می‌کند. همواره فشار خون با دو عدد نشان داده می‌شود که بیان کننده فشار سیستولیک و دیاستولیک است. به عبارت دیگر فشار سیستولیک بیشترین فشاری است که قلب برای پمپاژ خون وارد کرده و فشار دیاستولیک کم‌ترین فشاری است که قلب در هنگام استراحت تجربه می‌کند.

آزمایش فشار خون؛ ارتباط دیابت و سکته مغزی

فشار خون بالا در افراد دیابتی می‌تواند باعث آسیب دیواره شریان‌ها شده و در صورت وجود رسوبات چربی در رگ‌ها، احتمال سکته مغزی و قلبی را افزایش دهد. به بیماران دیابتی توصیه می‌شود برای جلوگیری از سکته مغزی فشار خون خود را زیر 90/140 میلی‌متر جیوه (14 روی 9) نگه دارند.

آزمایش کلسترول؛ ارتباط دیابت و سکته مغزی

کلسترول نوعی چربی بوده که در رگ‌های افراد تجمع پیدا کرده و در طول زمان ممکن است باعث انسداد عروق شده و به رگ‌ها آسیب بزند و یا باعث سکته قلبی و مغزی شود. در افرادی که کلسترول در رگ‌ها تجمع پیدا کرده عمل پمپاژ خون سخت‌تر انجام می‌شود. آمارهای متخصصین قلب کشور آمریکا نشان می‌دهد که بیماران دیابتی اکثرا سطح کلسترول خوب (HDL) کم‌تر و سطح کلسترول بد (LDL) بالاتری دارند که باعث افزایش احتمال ابتلای بیماران دیابتی به سکته مغزی می‌شود.

مطالعات نشان می‌دهد که میزان ایده‌آل کل کلسترول برای بیماران دیابتی 150 میلی گرم در دسی لیتر و میزان ایده‌آل (LDL) باید در حدود 100 گرم در دسی لیتر باشد.

آزمایش کلسترول؛ ارتباط دیابت و سکته مغزی

عدم مصرف دخانیات؛ ارتباط دیابت و سکته مغزی

همه ما در مورد مضرات مصرف سیگار، قلیان و... بسیار شنیده‌ایم و نیازی به بازگویی این مسائل در این مطلب نمی‌باشد. اما برای افراد دیابتی شرایط بسیار حساس‌تر بوده و اهمیت ترک سیگار و سایر دخانیات بسیار بیشتر می‌شود. با ترک سیگار احتمال سکته مغزی و قلبی در بیمان دیابتی بسیار کاهش یافته و احتمال کاهش سطح گلوکز خون و کلسترول نیز وجود دارد. با ترک سیگار جریان خون در بدن بهبود یافته و احتمالا طول عمر بیماران نیز افزایش می‌یابد.