6 راهکار برای کنترل خستگی پس از سکته مغزی

پیدا کردن دلیل اصلی بروز خستگی، ارزیابی فعالیت‌های خود در روز، داشتن یک استراتژی برای انجام هر کار و فعالیتی، تنظیم ساعات استراحت و خواب و ... از جمله اقداماتی

6 راهکار برای کنترل خستگی پس از سکته مغزی
6 راهکار برای کنترل خستگی ناشی از سکته مغزی

خستگی پس از سکته مغزی با خستگی معمولی که در اثر انجام فعالیت‌ها بروز می‌کند، متفاوت است زیرا به نظر نمی‌رسد که خستگی پس از سکته مغزی با استراحت بهبود یابد و می‌تواند در اثر یک حمله ایسکمیک گذرا (TIA) یا انواع دیگر سکته‌های بزرگ و کوچک روی دهد. علائم این خستگی در بین افراد مختلف متفاوت است اما معمولا این افراد متوجه کمبود انرژی و قدرت از لحاظ جسمی و روحی می‌شوند. به این ترتیب این افراد معمولا به خواب و استراحت بیش‌تر از حد معمول نیاز دارند.

این اختلال می‌تواند انجام فعالیت‌های روزمره را برای افراد سخت‌تر کرده و همچنین بر روی پروسه کاردرمانی نیز تأثیر منفی بگذارد. اگر پس از سکته مغزی بیش از حد معمول و بدون انجام فعالیت شدیدی دچار خستگی بیش از حد می‌شوید، بهتر است با کارشناسان کاردرمانی مشورت کرده و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید.

6 راهکار برای کنترل خستگی ناشی از سکته مغزی

علت ایجاد خستگی پس از سکته مغزی چیست؟

مسائل مختلفی می‌تواند درآن نقش داشته باشد که به طور کلی آن‌ها را به دو دسته تأثیرات جسمی و روانی تقسیم بندی می‌کنیم. البته خارج از این دو دسته می‌توان مواردی مانند رژیم غذایی، تأثیرات داروهای مصرفی، دردهای اسکلتی عضلانی و... را نام برد.

تأثیرات جسمی و فیزیکی

 تأثیراتی که سکته مغزی بر روی بدن انسان از لحاظ فیزیولوژیک می‌گذارد باعث ایجاد خستگی می‌شود. یکی از دلایلی که ممکن است با آن در ارتباط باشد این است که سکته مغزی می‌تواند باعث تضعیف عضلات در یک سمت بدن شده و به این ترتیب انجام تمرینات توانبخشی مانند کاردرمانی می‌‌تواند خستگی زیادی را برای فرد ایجاد کند. همچنین برخی افراد ممکن است از اضافه وزن و چاقی رنج ببرند که پس از سکته مغزی قطعا در اثر جابجایی و فعالیت دچار خستگی زیادی می‌شوند.

تأثیرات جسمی و فیزیکی | خستگی پس از سکته مغزی

تأثیرات روانی و عاطفی

به طور معمول افراد پس از سکته مغزی دچار تغییرات عاطفی گسترده‌ای می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به افسردگی، نا امیدی، اضطراب، احساس ضعف، مشکلات خواب و... اشاره کرد. این تغییرات عاطفی خود باعث بروز حالات کسلی و بی‌انرژی بودن و همچنین خستگی بیش از حد می‌شود. مشکلات خواب یکی از رایج‌ترین نمونه‌های تغییرات عاطفی پس از سکته مغزی است که به اشکال مختلفی از جمله خواب آلودگی در طول روز، بی خوابی، درد مفاصل هنگام خوابیدن و... وجود دارد.

6 راهکار برای کنترل خستگی پس از سکته مغزی

اگرچه تاکنون درمان قطعی برای آن شناخته نشده است، اما کاردرمانی به شما اقدامات عملی را آموزش می‌دهد که با انجام آن‌ها می‌توانید خستگی خود را مدیریت کرده و به مرور از میزان آن بکاهید. در ادامه مطلب 6 راهکار را نام می‌بریم که با استفاده از آن‌ها می‌توانید تا حدودی خستگی خود را مدیریت کنید. اما اگر قصد دارید این مشکل خود را حل کنید بهتر است با کارشناسان کاردرمانی مشاوره کنید.

6 راهکار برای کنترل خستگی پس از سکته مغزی

دلیل اصلی بروز خستگی پس از سکته مغزی خود را پیدا کنید

مهم‌تر از هر موردی که در ایجاد این عارضه نقش دارد، شرایط سلامتی و پزشکی است. برای بررسی شرایط پزشکی و سلامتی خود با کاردرمانگر خود مشورت کرده و در مورد احتمال نقش شرایط پزشکی در ایجاد خستگی خود اطمینان حاصل کنید. به طور کلی خواب آلودگی پس از سکته مغزی ممکن است علل متفاوتی داشته باشد که برای مدیریت خستگی بهتر است که دلیل اصلی بروز خستگی در خود را تشخیص دهید.

تعداد گسترده‌ای از افراد مبتلا به سکته مغزی پس از مصرف داروهای متعدد خود احساس خستگی کرده و ممکن است با قطع آن‌ها خستگی برطرف شود. حتما دقت داشته باشید که قطع مصرف یک دارو باید طبق نسخه پزشک بوده و نباید به صورت خودسر اقدام کنید.

داشتن یک استراتژی برای انجام هر کار و فعالیتی

برای جلوگیری از ایجاد خستگی سعی کنید برای انجام هر کار و فعالیتی از یک استراتژی خاص پیروی کنید. یک استراتژی که می‌تواند به صورت یک الگو برای انجام هر کاری مورد استفاده قرار گیرد و انرژی شما را تا حد زیادی ذخیره کند، استراتژی سرعت، برنامه ریزی و اولویت است. به عبارت دیگر قبل از انجام هرکاری باید فکر کنید چگونه می‌توانید این کار را به صورت گام به گام تقسیم بندی کرده و آن را با بیشتری سرعت انجام داد.

داشتن یک استراتژی برای انجام هر کار و فعالیتی | خستگی پس از سکته مغزی

سپس در مورد اینکه این فعالیت را چه زمانی و چگونه می‌خواهید انجام دهید، برنامه ریزی کنید. اولویت بندی مهم‌ترین بخش استراتژی است که باید برای انجام آن یک لیست از فعالیت‌هایی که باید انجام دهید تهیه کنید و اولویت بندی کنید. سعی کنید با شرایط جدید پس از سکته مغزی کنار آمده و سعی کنید برای انجام تمامی فعالیت‌های خود تلاش نکنید. در انجام بسیاری از فعالیت‌ها پس از سکته باید سعی کنید با سرعت کم‌ترین نسبت به دوران قبل از سکته انجام دهید.

بهتر است قبل و بعد از انجام هر فعالیتی استراحت کافی بکنید زیرا پس از سکته مغزی حتی غعالیت‌های ملایمی مانند نشستن و صحبت کردن با اطرافیان، خوردن وعده غذایی و.. می‌تواند باعث ایجاد خستگی شود.

داشتن یک استراتژی برای انجام هر کار و فعالیتی | خستگی پس از سکته مغزی

فعالیت‌های یک روز خود را ارزیابی کنید

برای مدیریت خستگی پس از سکته مغزی بهتر است در مورد فعالیت‌هایی که یک شبانه روز به طور معمول انجام می‌دهید، فکر کنید. به دقت بررسی کنید که در طی روز پس از انجام چند فعالیت پشت سر هم دچار خستگی شده و یا در کدام بخش روز بیشتر خستگی را تجربه می‌کنید. به این ترتیب می‌توانید پی ببرید که به طور مثال در روز 4 الی 5 ساعت فعالیت و سپس یک استراحت یک ساعته برای شما یک برنامه مناسب برای مدیریت خستگی است. بنابراین هیچ‌کسی بهتر از خودتان نمی‌تواند برای مدیریت خستگی برنامه ریزی کند.

یک دفترچه یادداشت همراه خود داشته باشید

همواره سعی کنید یک دفترچه یادداشت همراه خود داشته باشید و در طی انجام فعالیت‌های روزانه آن را نزدیک خود نگه دارید. همانطور که اشاره کردیم مهم‌ترین راه برای حل مشکل خستگی سکته مغزی، یافتن دلیل اصلی ایجاد خستگی است. با استفاده از دفترچه یادداشت می‌توانید در هر لحظه از شبانه روز که احساس خستگی کردید برای خود یادداشتی بر جای بگذارید و پس از یک هفته بررسی کنید تا متوجه بشوید اغلب پس از انجام چه فعالیت‌هایی دچار خستگی می‌شوید.

یک دفترچه یادداشت همراه خود داشته باشید | خستگی پس از سکته مغزی

تنظیم ساعات استراحت و خواب

سعی کنید همواره برای خود یک برنامه منظم خوابیدن و استراحت داشته باشید. داشتن برنامه منظم خواب به شما کمک می‌کند متوجه شوید هر روز دقیقا چه میزان خواب را تجربه کرده‌اید و نسبت سطح خستگی و فعالیت شما به چه صورت است. افرادی که دچار سکته مغزی شده‌اند باید در طول روز ساعاتی را برای استراحت بعد از فعالیت‌ها اختصاص دارند. به طور معمول این ساعت‌های استراحت پس از وعده نهار و همچنین در اواسط عصر قرار می‌گیرد.

به مواد غذایی خود اهمیت بدهید

مواد غذایی مصرفی ما بیش از آن‌چیزی که تصور می‌کنیم بر روی بدن ما و مکانیسم‌های آن تأثیر می‌گذارد. مصرف مواد غذایی سالم و مقوی در درمان خستگی پس از سکته مغزی می‌تواند بسیار مهم و حیاتی بوده و تا حدود زیادی می‌تواند این مشکل را حل کند. باید سعی کنید که مواد غذایی، فواید، زمان مناسب خوردن و تأثیرات آن‌ها بر بدن را بهتر بشناسید. به طور مثال کربوهیدرات‌هایی مانند نان و ماکارونی منابغ بسیار خوبی از انرژی هستند.

بهتر است سبد غذایی شما سطح مناسبی از پروتئین را داشته باشد تا بدن شما در هنگام انجام فعالیت‌ها توان لازم را داشته باشد. همچنین مصرف میوه و سبزیجات نیز به علت داشتن ویتامین‌ها و مواد معدنی فراوان بسیار توصیه می‌شود.

به مواد غذایی خود اهمیت بدهید | خستگی پس از سکته مغزی

کاردرمانی برای مدیریت بی حالی بعد از سکته مغزی

کاردرمانی یکی از رشته‌های توانبخشی است که به عنوان یکی از بهترین روش‌های درمانی برای سکته مغزی به شمار می‌رود. بسیاری از افرادی که دچار سکته مغزی شده‌اند و از ابتدای این اتفاق از کاردرمانی بهره گرفته‌اند، در کم‌ترین زمان ممکن به زندگی عادی خود برگشته‌اند. برای تمامی مشکلاتی که در اثر سکته مغزی ایجاد می‌شود می‌توانید با کارشناسان کاردرمانی مشورت کرده و راهنمایی‌های لازم را از آن‌ها دریافت کنید.

خستگی پس از سکته مغزی یکی از مشکلاتی است که بسیاری از این دسته بیماران با آن دست و پنجه نرم می‌کنند که در این مطلب 6 راهکار برای کنترل خستگی پس از سکته مغزی را نام بردیم. برای مدیریت خستگی پس از سکته مغزی و رهایی از این مشکل طاقت فرسا بهتر است به کاردرمانی مراجعه کرده و به طور اختصاصی برای خود برنامه درمانی را دریافت کنید.